Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konkurence je v cukrařině tvrdá. Záleží jen na kvalitě čokolády

Před padesáti lety si otevřel ve Francii cukrárnu a zaměřil se na čokoládu. Přestože je mu skoro tři čtvrtě století, podílí se Bernard Dufoux na tvorbě nových příchutí dezertů a pořádá kurzy, kde vypráví, jak se čokoláda vyrábí.

Bernard Dufoux Prahu zatím nenavštívil, jeho čokoláda se ale v Praze zabydlela. | foto: archiv Bernarda Dufouxe

Za čokoládami francouzského cukráře Bernarda Dufouxe nemusíte jet až do Francie. Pralinky či tabulkové čokolády pořídíte třeba i v Praze v Merlot d´ Or. Své vášni pro čokoládu se Bernard Dufoux věnuje už padesát let.

"Čokoláda v lidech vzbuzuje radost. Působí proti stresu, navíc je díky velkému obsahu draslíku a hořčíku dobrá pro zdraví," říká muž, který v červnu oslaví 74. narozeniny.

Vizitka

Bernard Dufoux
Narodil se v roce 1937 ve francouzském městě Chauffailles. 1. května 1960 otevřel svou první cukrárnu v La Clayette nedaleko Lyonu. V listopadu 1988 zahájil provoz obchodu zaměřeného výhradně na čokoládu. O dva roky později spustil kurzy pro zájemce ve své dílně v La Clayette. Dostal také několik ocenění, například v roce 1998 byl jmenován nejlepším výrobcem čokolády ve Francii.

Chtěl jste vždycky pracovat s čokoládou?
K cukrářství jsem inklinoval od dětství. Když jsem byl malý, často jsem chodil ke své babičce a společně jsme dělali koláče, palačinky, karamel nebo ovocné dezerty, ale z čokolády nic. Tehdy to ještě nebylo tak známé. V šestnácti letech jsem šel na dvouletý učební obor cukrářství a potom ještě do Lyonu, abych se lépe seznámil právě s čokoládou.

A potom už jste začal s vlastní výrobou?
Ještě ne, ještě jsem si odsloužil vojnu v Alžírsku a po návratu do Francie jsem se oženil a mohl se začít věnovat svému oboru.

Takže jste se konečně dostal k té čokoládě...
Ano, 1. května 1960 jsem otevřel cukrárnu v La Clayette. Od začátku jsem se zaměřil na čokoládu a čokoládové dorty a koláče.

Jaká je ve vašem oboru konkurence?
Velmi tvrdá a těžká. Bojovat se s ní dá pouze stálou kvalitou čokolády, protože to je to jediné, co rozhoduje o zájmu zákazníků.

Co vás na čokoládě tak fascinuje, že jste se rozhodl zabývat se jí celý život?
Je velmi posilující a v člověku vzbuzuje euforii. Skvěle zahání stres, kterého je kolem nás tolik. A díky svému složení má pozitivní vliv na lidské zdraví. A to je také důvod, proč ji lidé mají tak rádi.

Vy sám ještě pralinky a vaše dezerty vyrábíte?
Dělám je se dvěma vedoucími, které jsem sám zaučil a kteří ve firmě pracují už víc než dvacet let.

Jakou čokoládu mají podle vašich zkušeností lidé nejraději?
Dávají přednost tmavé čokoládě, ne příliš sladké, z bobů zemí Střední Ameriky, jako je Venezuela, Ekvádor, Kolumbie nebo země v Karibiku.

A vyhledávají spíš nové příchutě, nebo chtějí tradiční chutě?
Naši zákazníci mají rádi novinky, nové vůně rostlin a koření. Zároveň se ale často vracejí k původním výrobkům, jako je čokoládový dortík Palet d’Or nebo mandlové pralinky.

Zajímavá zaměstnání

V rubrice Práce a podnikání zveřejňujeme rozhovory se zástupci zajímavých profesí, například se ševcem, spisovatelem, včelařkou nebo kastelánem.
 

Kdo vymýšlí názvy dezertů? Jeden z nich se jmenuje Pastorální symfonie. To je podle stejnojmenné knížky Andrého Gida?
Názvy našich výrobků vybíráme společně. Ale dílem francouzského spisovatele jsme se neinspirovali. Pastorální symfonie je jméno čaje ze směsi černého ovoce, jako jsou borůvky, ostružiny nebo černý rybíz, kterou tato ganache obsahuje.

Je práce s čokoládou složitá?
Pracuje se s ní poměrně těžko, protože musí být lesklá, čistá, bez nežádoucích odlesků. Všechny naše výrobky děláme ručně. Navíc musíme pořád připravovat nové čokolády, nové prezentace a také vymýšlet nová balení a obaly.

Hledání nových příchutí je vaší doménou?
I v tomto případě se rozhodujeme společně s našimi hlavními vedoucími a se synem, který v mé práci pokračuje.

Kromě vyrábění čokolády však pořádáte také prohlídky vaší firmy. Mají o ně lidé zájem?
Velký. Jezdí sem školy, ale i turisté z celého světa. Dokonce jsme se dostali do turistických průvodců. Vyprávím jim, jak se čokoláda vyrábí, podívají se přímo do dílny a na závěr je potom ochutnávka našich výrobků. A pro skutečné čokoholiky máme i kurzy.

Co se tam zájemci naučí?
Je to takové antistresové odpoledne. Kurz trvá čtyři hodiny. Vedu ho buď já, nebo někdo z mých kolegů. Účastníci se naučí několik receptů, například na čokoládu Conquistador, potom je zasvětíme do techniky namáčení. Snažíme se, aby teoretická a praktická část byly vyvážené. Je to možnost, jak se přiblížit světu čokolády v profesionálním prostředí. Své výrobky si pak odnesou domů.

Získal jste řadu ocenění, kterého si nejvíc vážíte?
Asi největší radost mám z ceny Nejlepší výrobce čokolády ve Francii od roku 1998 až do 2001. A pak také z ocenění Mistr božského kakaového bobu v roce 2001.

Už jste byl někdy v Praze?
Ne, bohužel jsem Prahu zatím nenavštívil.

  • Nejčtenější

Jak nepřijít o peníze. Na co myslet, než ukončíte penzijko

18. dubna 2024

Od července nebudou vypláceny státní příspěvky k penzijnímu připojištění lidem, kterým byl přiznán...

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Méně peněz na sport, více volna. Jak firmy upravují nabídku benefitů

19. dubna 2024

Schválení vládního konsolidačního balíčku způsobilo na sklonku loňského roku paniku i v oblasti...

Češi stále proudí do IT rekvalifikací. Chtějí do stabilního oboru s vysokými platy

25. dubna 2024

Podle dat ČSÚ za 4. čtvrtletí 2023 byla v IT pracovních pozicích jedna z nejvyšších průměrných...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkónů. Musím platit, i když balkon nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Expert: Úroky na „spořácích“ nejspíš letos klesnou na tři procenta

25. dubna 2024

Inflace se z loňských 10,7 procenta letos dostala na dvě procenta a očekává se, že centrální banka...

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...