Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Neprodávám, co neochutnám

aktualizováno 
Orientuje se zejména čichem. Pozná kvalitní čajové lístky a ví, jak teplou vodu na ně nalít.

Víte, jak nejrychleji vytočíte čajovníka?
Když ho požádáte o ovocný čaj s medem, nejlépe s vánoční příchutí. Klidnější povaha vám podá krátkou, zhruba hodinovou přednášku o čajové kultuře. Budete rádi, když si z ní zapamatujete, že čaje se dělí na zelené a černé, že žlutý čaj je hlavně marketingový tah a že existuje něco jako assam či oolong, pu-ehr.

Čajové lístky nebo spíše jen čajový prach uvězněný v nálevovém sáčku - a nezřídka vylepšený ještě nějakým „zajímavým“ umělým ochucovadlem či barvivem - to není v očích čajovníka čaj.

Čajovník totiž s čajem - tím opravdovým, který se připravuje z lístků, a ne z pytlíku - doopravdy kouzlí. Jak jinak popsat tajemné pohyby s konvičkou, kterou jednou drží dvacet, jindy čtyřicet centimetrů nad stolem. Jak popsat znalosti člověka, který dokáže odlišit, z jaké země byl výrobek přivezen a kdy se sklízel.

Dobrý ročník
Pro neznalce čajových obřadů lze divadlo spojené s poučeným pitím čaje srovnat s ochutnávkou ve vinotéce. Důležitý je nejen ročník, ale také vinice a způsob zpracování hroznů. V tomto případě čajových lístků. Stejně jako vinaři cítí ve víně třešně, hrušky nebo muškát, dokáže čajovník popsat čajovou chuť jako tipsově nasládlou nebo kořeněnou s trávovými tóny.

Víte například, že darjeeling z první sklizně je výrazně květový a chuť podtrhuje mírný tříslovinový nádech? Umíte si představit, že probíhají vášnivé debaty o tom, co by měl člověk cítit při prvním polknutí čaje? Pak chápete, kdo je čajovník.

Jak říká čajovník David Grešák z pražského čajového obchodu Amana, při svém povolání se bez pravidelné degustace neobejde. Proto je důležitá určitá dávka poetického cítění, které mu pomáhá popsat skrytá zákoutí čajové chuti, aby neustále neopakoval: „Je to dobrý čaj.“

Musím být trochu psycholog
Práce čajovníka logicky z velké části spočívá zejména ve vaření čaje, k tomu je třeba přidat i výběr a nákup. Do čajovny si lidé většinu chodí odpočinout a někdy i popovídat, a tak je čajovník trochu i psychologem. Znalost lidské povahy mu také pomáhá v tom, aby věděl, který šuplík s čajem vytáhnout a který pro tentokrát nechat zavřený.

Proč si vůbec tohle netradiční povolání David Grešák vybral? „Přivedla mě k němu náhoda,“ říká dřívější majitel žižkovské Dobré čajovny Nad Okem v Praze. „Myslel jsem si, že je to jen na chvilku, ale nakonec jsem v něm našel zalíbení. Má v sobě všechny parametry seriózního zaměstnání a na Východě - tam, kde se čaj pěstuje - se nad ním nikdo nepozastaví. Velká kvalita je i to, že toto zaměstnání je poměrně stresuvzdorné, což ocení v našem obchodě zejména zákazníci vybíhající v poledních pauzách ze svých kanceláří. A navíc je to ještě zábava,“ popisuje David Grešák.

Nálevový sáček? Nikdy!
Na jeho práci je s nadsázkou nejtěžší zvolit si, který čaj si dá ráno, když otevře čajový obchod. „Jinak už následují samá zajímavá setkání s příznivci čaje, jejichž množství neustále roste. Určité napětí se do toho dostane až v době vánoční, když se počet čajelibých zákazníků dramaticky zvýší. Pak je celkem náročné vysvětlovat, že univerzální čajový dárek neexistuje,“ říká s úsměvem.

Dodává, že jeho profesi může dělat v podstatě kdokoli. „Čajovny jsou velice demokratické prostředí, jak na straně těch, kdo čaj pijí, tak na straně přípravců čaje. Už jsem pracoval s doktory, inženýry architekty i magistry. Jedinou etickou zásadou je: Nikdy neprodávat to, co jsem sám neochutnal, nikdy nedoporučovat to, co bych si sám nedal. A neprodávat sáčkový čaj.“

Jak pracuje Čajovník
Dělat čajovníka nemůžete od osmi do tří. Je to spíše životní styl a musíte se neustále vzdělávat. Stejně jako znalec vín, dokáže i čajovník poznat a popsat chuť svého oblíbeného nápoje.

Autoři: ,


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Studie: český pracovní trh je vyčerpán, potřebuje vzdělané migranty

Českým firmám docházejí zaměstnanci, nemají je kde brát, nezaměstnanost je minimální. Proto jsou otevřenější cizincům, stejně jako ostatní státy. Vyplývá to ze...  celý článek

Ilustrační snímek
Nebáli se práce a rozjeli kariéru naplno. Jak se daří absolventům

Přečtěte si tři příběhy úspěšných mladých lidí, kteří se po škole pustili naplno do práce a mají úspěšně rozjetou kariéru. Třeba vás inspirují a brzy budete...  celý článek

Ilustrační snímek
Poradna: Proč si zřizovat soukromou datovou schránku a na co dát pozor

Stále více lidí uvažuje o zřízení osobní datové schránky, aby mohli pohodlněji komunikovat se státními orgány. Jaké jsou výhody a nevýhody datové schránky, to...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %
Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %

Necelý týden před volbami dál posilují preference hnutí ANO. Raketový nárůst zaznamenala SPD. Rostou také Piráti. Naopa... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.