Nesnažte se práci odbýt, nevyplatí se to

Jdete - li si cokoli koupit, přirozeně očekáváte, že to bude mít správné parametry. Třeba odpovídající tvar, barvu, velikost... a hlavně, že to bude fungovat přesně tak, jak má. V restauraci zase chcete být kvalitně obslouženi. Protože však jste jak těmi, kdo nakupují a konzumují, tak těmi, kdo pro jiné lidi zase něco produkují (výrobky či služby), měli byste vždy myslet na to, že všechno se má udělat pořádně. Nesnažte se tedy svou práci hlavně co nejrychleji odbýt.
Mohli byste přitom přehlédnout mnohé, zvláště drobné vady. Usilujte o přesnost a spolehlivost, zejména tam, kde jsou pro pracovní výkon nezbytné. Vyřizujte také vše pokud možno hned. Neodkládejte obtížné nebo nepříjemné úkoly a problémy na pozdější dobu. Ani potom se vám nebude víc chtít. Odkládání je také činí ještě obtížnějšími a nepříjemnějšími, navíc si vyžádá mnohem více vašeho času a energie. Nevyřešené záležitosti vás budou stále více zavalovat a dusit. A nedodržení termínů zpravidla naštve zákazníky. Buďte pokud možno přesní a respektujte čas svůj i dalších lidí. Snažte se vždy pomoci tam, kde je vaší pomoci třeba. A plňte také všechny sliby, které dáváte. Nebo raději: dávejte jen takové sliby, o kterých víte, že je budete moci splnit. Pokud v rámci své práce jednáte s lidmi, pak do svých projevů zahrňte slušnost, zdvořilost a úsměvnou vstřícnost. Nehádejte se se spolupracovníky, a už vůbec ne se zákazníky (respektujte jejich pravdu). Neberte případné konflikty s nimi úkorně: pěstujte svou trpělivost a učte se lidem lépe rozumět. Uvědomte si, že v každé práci lze najít také prostor pro fantazii a tvořivost. Někde menší, v mnoha profesích i dosti velký. Využijte ho. Myslete v širších souvislostech a zkuste hledat nové nápady a nová řešení. Nechoďte hlavou proti zdi, raději hledejte cesty, jak řešit věci jinak. V tom vám nejvíc prospěje, uděláte-li si z práce hru a budete zkoušet ji čas od času něčím obohatit. Hledejte na své práci hlavně ty stránky, které by vás mohly bavit. Vypěstuje si sportovního ducha: choďte do práce s elánem a vydávejte ze sebe maximum.
Jak přijmout kritiku? Jak vyjít se spolupracovníky či jak se vyrovnat se stresem?Odpovědi na tyto otázky najdete v seriálu 100 rad, jak být úspěšnější v práci. Připravujeme ho s docentkou Evou Bedrnovou z pražské VŠE a Davidem Gruberem, autorem knih s touto tematikou.

PETR PROKOP, výkonný ředitel České pojišťovny

Až se mi bude stabilně dařit plnit alespoň polovinu uvedených doporučení, budu mnohem lepším manažerem. K dokonalosti mi pak zbude už jen ta druhá polovina. Ale dokonalí nejsme nikdo.

Co jsme psali a co si přečtete

95. Máte kolegy ze všech koutů země
96. Když už pracujete, tak pořádně
97.Šance a úskalí písemného styku