Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O čem mluvit a o čem mlčet při obědě

  11:47aktualizováno  11:47
Čím více potřebujete s někým mluvit služebně, tím více se střežte vybalit pracovní problém hned, jak zasednete k obědu. Naopak když budete u oběda mile bezproblémoví, můžete dosáhnout pozvání na pracovní hovor. Nenápadnou poznámkou se zeptejte, zda můžete s dotyčným probrat pracovní záležitost někdy v brzké době u něj v kanceláři. Rád vás pozve - bodejť ne, když jste se mu celý oběd jevili tak příjemní a neotravní.

Na obědě nebuďte "pushy", jak říkají Angličané. Nechtějte usilovně s někým něco zařídit, něčeho dosáhnout, nechtějte být za každou cenu viděni u stolu s někým důležitým.

Když vás šéf sám pozve ke stolu, klidně si přisedněte. Ale pokud se zdá, že chce mít chvilku nerušeného klidu, nikam se necpěte.

Čím více lidí s vámi u stolu sedí, tím více si hlídejte pravidla slušného stolování. Lidé psychicky malí a závistiví se právě u oběda dokážou neobyčejně svědomitě chytit vašeho sebemenšího prohřešku a s nečekanou kreativitou jej zveličí ve vnitropodnikových drbech.

Co radí JIŘÍ BOČEK, generální ředitel Budvaru
Plně souhlasím, že by člověk měl v průběhu oběda zapomenout na své pracovní problémy. Ovšem jedna věc je teorie a druhá skutečnost. Vzhledem k tomu, že má práce spočívá v duševní činnosti, je občas problém zapomenout na práci v noci, natož u oběda.

Když na vás nemůžou odborně, uleví si někomu za vašimi zády alespoň na téma, jak nemožně držíte lžíci. Vstát od stolu, když už jste hotoví, spěcháte, ale ostatní mají ještě rozjedeno?

Nejlepší je metoda upřímnosti. Věta ve stylu: "Asi je to neslušné, rád bych ještě poseděl, ale honí mě to a to..." Tím vyrazíte spolustolovníkům z ruky zbraň jejich možné námitky. Kdybyste odešli mlčky, asi by si pomysleli, že váš odchod je neslušný.

Mistři vycházení s lidmi (v jídelně i jinde) skrývají v sobě více různých typů chování - a umějí vytasit vždy typ přiměřený situaci. Podstatou tohoto mistrovství je přizpůsobit se druhým - být jako oni.

S hovorným kolegou buďte hovornější, než je váš průměr, s rychlým rychlejší, s mlčenlivým taky zamlklý. S upjatým upjatější, s veselým žertovnější. Pomáhá to tak kouzelně, že budete příjemně překvapeni, jen co to začnete praktikovat.

Autoři:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Srovnání: kdy má podnikatel zůstat OSVČ a kdy se mu vyplatí společnost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků srovnala z právního a daňového pohledu, co je pro podnikatele výhodnější - zda nést titul osoby samostatně...  celý článek

Ilustrační snímek
Kariéru mají rozjetou na plný plyn, přestože jsou ze školy jen pár let

Zvládli to ostatní, zvládneš to taky, říkají rodiče dětem, aby je uklidnili a motivovali. Pokud to na vás platí, přečtěte si tři příběhy úspěšných mladých...  celý článek

Natálie Mičková přišla do České republiky v 17 letech. Začala studovat na...
Češtinu zvládla bez akcentu za půl roku, teď rozjela v Česku podnikání

Natallia Mičková patři k mladým lidem, kteří na sobě umí tvrdě pracovat. Pochází z Běloruska, ale její čeština je naprosto dokonalá a bez akcentu. Češtinu se...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %
Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %

Necelý týden před volbami dál posilují preference hnutí ANO. Raketový nárůst zaznamenala SPD. Rostou také Piráti. Naopa... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.