Naobědvat se v Česku za méně než sto korun jde podle průzkumu společnosti Edenred už jen ve třech větších městech. V Ostravě, Olomouci a Jihlavě. Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu v prosinci atakovala hranici 120 korun. V Brně stál oběd 113 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ve většině krajských měst.
Průzkum
|
„Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy, placených naší stravenkovou kartou. V cenách jsou započteny vždy celé útraty, tedy to, kolik lidé v rámci jedné transakce s kartou zaplatí v době oběda za jídlo a pití, případně i za další občerstvení, například kávu či dezert,“ říká produktový manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.
Útrata za oběd v průběhu loňska rostla. „Výraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb,“ dodává Jiří Brych.
Město | Útrata v prosinci 2015 | Útrata v prosinci 2016 |
---|---|---|
Praha | 112,90 | 119,60 |
Brno | 107,40 | 113,30 |
Ostrava | 94,60 | 98,70 |
Hradec Králové | 101,10 | 105,40 |
Pardubice | 99,50 | 103,90 |
Plzeň | 102,80 | 106,80 |
České Budějovice | 103,30 | 109,70 |
Karlovy Vary | 98,60 | 102,90 |
Liberec | 102,80 | 107,10 |
Ústí nad Labem | 96,80 | 100,80 |
Jihlava | 93,90 | 98,30 |
Olomouc | 93,90 | 98,20 |
Zlín | 98,60 | 103,50 |
Zdroj: Ticket Restaurant® Card Index, částky v korunách |
Nejvýhodnější stravenka má hodnotu 109 korun
Průměrné ceny obědů se neustále zvyšují, zaměstnanci si tak musí ke stravence v restauraci stále více připlácet. Je tedy logické, že se zvyšuje i hodnota stravného. „Nejčastější hodnota stravenek, kterými zaměstnavatelé v Česku přispívají, je aktuálně 80 korun. Stravenka však na pokrytí ceny oběda nevystačí,“ říká Štěpán Tůma, ředitel marketingu společnosti Sodexo Benefity, která je taktéž dodavatelem stravenek na českém trhu.
Čtěte také |
Radost by tak zaměstnancům zcela jistě udělalo, kdyby jim firmy nabídly nejvýhodnější stravenku. Má hodnotu 109 korun. Oproti minulému roku se její hodnota zvýšila o 4 koruny. Na přelomu roku totiž vešla v platnost nová vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí ČR o hodnotě stravného, od kterého se odvíjí i daňově uznatelná výše příspěvku na stravování od zaměstnavatele.
Zaměstnanci hradí 45 % hodnoty stravenky a zbylých 55 % je daňově uznatelný náklad zaměstnavatele. „Maximální daňově uznatelný základ činí 70 % z hodnoty stravného, kterou stanovila ministerská vyhláška nyní na 86 Kč. Zaměstnavatelé si tedy mohou do daňových nákladů dát 60,20 Kč. Přesná hodnota nejvýhodnější stravenky je tedy 109,45 Kč,“ dodává Štěpán Tůma ze Sodexo. Takovou stravenku ale pobírají většinou jen zaměstnanci v „bohatých“ oborech, tedy v IT či ve farmaceutických firmách.
Některé firmy ale na zdražení obědů už nyní reagují. „Stravenky zaměstnancům poskytujeme a jejich cenu stanovujeme tak, aby se za ně dalo koupit obědové menu v blízkých restauracích. Hodnota v loňském roce byla 85 korun, letos jsme cenu upravili na 100 korun. Ceny obědů s nástupem EET vzrostly,“ říká Radomír Ambrož ze společnost Sanela.
Rok | Hodnota nejvýhodnější stravenky | Hodnota stravného |
---|---|---|
2013 | 100 | 79 |
2014 | 101 | 80 |
2015 | 104 | 82 |
2016 | 105 | 83 |
2017 | 109 | 86 |
Zdroj: Sodexo, částky v korunách |