Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Při práci nekoukám na hodiny

aktualizováno 
Tři roky dělá Jiří Švaříček ředitele Spa hotelu Imperial v Karlových Varech. Vztah k téhle práci má zřejmě v genech. Rodina jeho dědečka za první republiky vlastnila hotel, ale po komunistickém puči v únoru 1948 byl rád, když mohl dělat vrchního.

 „Já jsem o vlastní restauraci, natož o hotelu nikdy nepřemýšlel. Vydělával jsem si slušné peníze a nechtěl jsem podstupovat rizika podnikání,“ přiznává čtyřicetiletý ředitel, otec téměř šestnáctileté dcery.

Nejlépe mi bylo na place
Pochází z Mariánských Lázní. Už během praxe na střední hotelové škole si vyzkoušel práci v hotelu. „Prošel jsem kuchyní i recepcí, ale nejvíc mě to bavilo na place, mezi lidmi,“ říká.

Po maturitě nastoupil jako číšník do mariánskolázeňského hotelu Esplanade, kde před lety dělával právě jeho dědeček. „Flamboval jsem palačinky, za den vykostil třeba deset pstruhů a umíchal šest tatarských bifteků – to bylo normální. Standard byl velmi vysoký, nosili jsme smoking.“

Nikdy ho nelákala práce v klasické české hospodě, ale když ho cesta přivedla do Aschau v Rakousku, ochutnal i práci v tuctovém hostinci, byť hotelovém. „Bylo mi čtyřiadvacet, chtěl jsem poznat, jak to chodí v cizině, a vydělat si peníze. V tříhvězdičkovém hotelu byly nároky jen na rychlost a vytrvalost. V Tyrolsku se říká, že na place se musí běhat. Nebylo nic zvláštního, že jsem se sám postaral o obsloužení celého zájezdového autobusu.“

PODNIKÁNÍ:  jak vypadá cesta k úspěšnému podnikání v hotelnictví?

Na žádný manažerský post v té době nepomýšlel. Jenže hotel měnil vlastníka a nová majitelka se nevyznala v obsluze restaurace. „Chtěl jsem odejít, ale přesvědčila mě, abych to celé vedl: restauraci, bar, kuchyni i sklad,“ vzpomíná Jiří Švaříček.

Ve třiceti letech dostal nabídku z mariánskolázeňského hotelu Palace, aby dělal takzvaného F&B manažera, tedy šéfa přes všechny stravovací úseky. Po dvou letech postoupil na post zástupce ředitele. Po získání bakalářského titulu na Ekonomické fakultě v Plzni přešel do karlovarského Spa hotelu Imperial, kde se stal Sales manažerem, který má na starosti prodej. Po roce pak vystřídal tehdejšího ředitele.

Dnes za ním stojí velký kus práce. Budova prošla v posledních letech zásadními změnami. „Nyní má i balneo úroveň odpovídající kategorii čtyř hvězdiček a ještě více zvyšuje atraktivitu našich služeb,“ spokojeně konstatoval Jiří Švaříček 14. února, v den znovuotevření. Hotelem projde ročně asi 11 tisíc klientů, převážně zahraničních, o které se starají dvě stovky zaměstnanců.

Nad otázkou, zda poznal nějaký manažerský vzor, kroutí Jiří Švaříček hlavou: „Moc šéfů jsem v životě neměl a z těch, co mě vedli, nebyl žádný dominantní. Mrzí mě to.“ Čemu vděčí za své postavení? „Nejsem líný, když se pracuje, nekoukám na hodiny. A dá se se mnou mluvit.“ Má pověst spravedlivého ředitele, který s podřízenými mluví, přesvědčuje je, ale není s nimi kamarád. Nemá rád slovo vyhazov. „Ihned se loučíme s lidmi po jejich nečestném jednání nebo při zjištění alkoholu na pracovišti – v tom jsem nekompromisní. Při ostatních přestupcích se dává ještě jedna šance.“

Jiří Švaříček
Narozen: 20. 11. 1966 v Mariánských Lázních
Vzdělání: Bakalář na ekonomické fakultě
Cesta vzhůru: Po maturitě na střední hotelové škole pracoval jako číšník. V roce 1993 se stal vedoucím restaurace hotelu Seewirt v rakouském Aschau. Později byl manažerem stravování a zástupcem ředitele v hotelu Palace v Mariánských Lázních, V roce 2003 přešel do karlovarského Spa hotelu Imperial, kde je od roku 2004 ředitelem.

Autor:


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Srovnání: kdy má podnikatel zůstat OSVČ a kdy se mu vyplatí společnost

Asociace malých a středních podniků a živnostníků srovnala z právního a daňového pohledu, co je pro podnikatele výhodnější - zda nést titul osoby samostatně...  celý článek

Ilustrační snímek
Zajímavá povolání: disciplína je základ, říká profesionální sázkař

Můžou pracovat z domova, a přitom si za pár minut vydělat statisíce. Ale taky zažívají hodiny mučivého stresu, nejistoty, padají do dluhů a depresí. Práce snů,...  celý článek

Ilustrační snímek
Ode dneška až do penze. Zážitky mladých a rady, jak přežít první práci

Je to šok. Jeden den sedíte ve školní lavici, druhý za pracovním stolem. Ve zcela novém světě. Musíte si zvyknout na pravidla, zodpovědnost, stereotypní režim...  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Miliardová investice do továrny na výrobu lithiových baterií HE3DA zahájena
Miliardová investice do továrny na výrobu lithiových baterií HE3DA zahájena

Unikátní stavba dnes byla zahájena v Horní Suché u Havířova. Díky investici v hodnotě 1 miliardy korun od českých inves... celý článek

Grafton Recruitment Praha
STORE MANAGER, luxusní značka

Grafton Recruitment Praha
Praha
nabízený plat: 40 000 - 55 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.