Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Profesionální houbař: vydělal si i dva tisíce dolarů za den

aktualizováno 
Šťastný to muž, živí se tím, co většina Čechů bere jen za víkendového koníčka. Lukáš Vrána sbírá houby. A byl kvůli nim i v americkém vězení.

Profesionální houbař Lukáš Vrána nasbíral za sedmnáct let kolem devíti tun hub. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Na vizitce by pětatřicetiletý dvoumetrový habán Lukáš Vrána mohl mít napsáno: profesionální houbař. Ale nemá. On nemá žádnou vizitku ani stránky na internetu, přestože patří mezi nejvyhledávanější sběrače hub v Česku. Jeho číslo je dobře střeženým tajemstvím špičkových šéfkuchařů těch nejlepších restaurací v Česku.

Lukáš Vrána (35)

  • Profesionální houbař se narodil ve Šternberku na Moravě.
  • Vyučil se elektrikářem, v oboru si sehnal i práci, ale nakonec vyslyšel volání hub.
  • Roku 1994 odjel do Spojených států, kde sbíral houby tak intenzivně, až skončil na více než pět měsíců ve vazbě a vězení.
  • Houby v současnosti sbírá kromě Česka také ve Švédsku, Německu, Polsku, Slovensku a Francii, chystá se na Portugalsko.
  • Žije s manželkou a třemi dětmi v Praze.

Kdo vás naučil sbírat houby?
Můj známý, který mě na dva měsíce pozval do Ameriky a který se tam tím živil. Bylo mi sedmnáct a přijel jsem do Seattlu, z kterého jsem hned chtěl pryč. Jenže pak jsme vyrazili na houby do Kanady, a tam jsem se zaháčkoval.

A předtím vám les nic neříkal?
Já jsem celé dětství strávil v lese: stavěl jsem přehrady na potoce, chytal raky, pozoroval pstruhy. Ale příroda v Americe, a hlavně v Kanadě, to je jiný kafe: obrovské hory, hřebeny, těžká divočina, medvědi.

Stálo to za to?
Stálo. Měl jsem celý les a houby jenom pro sebe, i když v Americe houby sbírají jen profesionální houbaři. V Kalifornii jsem udělal třeba padesát kilo lišek denně. Byly špinavý, schovaný pod listím, to pak musí do kádě s vodou a vysokým tlakem očistit. Říká se jim mud chanterelles, bahnivý lišky, a jedna měla skoro kilo!

Kolik jste za ně tak dostával?
V nejlepších časech jsem vydělával i dva tisíce dolarů za den, ale před pěti lety šly ceny hodně dolů. Je to i tím, že Čína čím dál víc exportuje houby do Japonska, a taky se mi zdá, že se v Kanadě domluvily firmy, aby nabízely stejné ceny.

Jak dlouho jste v Americe zůstal?
Dvanáct let vcelku - nelegálně. Byl jsem mladý, chtěl jsem sbírat houby a nic moc jsem neřešil. Do Mexika jsem normálně jezdil na český pas a zpátky na americký řidičák, jenže po útocích na New York zpřísnili kontroly a už to autem nešlo. Tak jsem si našel cestu přes poušť, kterou jsem jezdil na kole za úplňku. Trvalo mi to dva dny.

17 let v lese

Podívám se na les a už dvě stě metrů dopředu v něm vidím houby. Samy si mě přitáhnou.

A co bylo to nejhorší, co jste v Americe zažil?
Když mě zatkli. To mě naprášila konkurenční skupina, že v Kalifornii sbírám houby na cizích pozemcích. Byl jsem dokonce na první stránce Los Angeles Times pod titulkem: The Eastern European Mushroom Gang Busted, východoevropský houbařský gang dopaden.

To vás chytili, jak někomu lezete přes plot?
Ale vůbec! Sebrali nás v hotelu, na udání! Nenašli u nás jedinou houbu, tak začali obvolávat místní, jestli jim náhodou nechybějí houby. A dva lidi jim řekli, že jo. Bylo to celé těžký podvod. Kdybych jim býval podepsal přiznání, mohl jsem být ten den doma, ale držel jsem se, bojoval. Byl jsem v Santa Barbaře, ve stejném vězení, kde byl Michael Jackson. Tady jsem poznal druhou stránku Ameriky. Věznice jsou tam plné lidí - a víte proč? Protože je to byznys! Místo osmi set vězňů nás tam narvali dvanáct set, protože za každého dostávají od státu sto padesát dolarů na den. Nakonec nás po pěti a půl měsících pustili, už na nás vydělali dost.

Jak jste z toho vyvázl?
S pokutou padesát dolarů a ročním zákazem vstupu do Spojených států. Což v podstatě znamená, že se tam nepodívám, vízum mi už nedají. Nejdřív mě to strašně mrzelo, ale vlastně díky tomu jsem začal prodávat houby v Praze, kde jsem neměl žádný kontakty.

A jak jste je navázal?
Kamarádce jsem z basy napsal dopis, jestli by nezkusila moje houby prodat v Česku. Když jsem pak po půl roce vylezl úplně švorc z basy, dala mi peníze - že je všechny prodala. Byl jsem štěstím bez sebe - můžu v houbaření pokračovat. Nic jinýho stejně neumím.

Kam tady ty houby prodáváte?
V Praze dodávám všechny možný houby - sbírám jich osmadvacet druhů - do třiceti restaurací. Například La Degustation, Four Seasons, La Finestra, Kampa Park. Potěšilo mě, že osm z nich patří mezi deset nejlepších pražských restaurací.

A kdybych si teď od vás chtěla koupit kilo hřibů, kolik by mě stály?
Soukromníkům moc neprodávám, ale vám bych prodal hřibovitý mix za dvě stě dvacet korun za kilo. To je cena, když ho nasbírám já, jinak je to o něco dražší.

Hra na houby

Na houbaření je nejkrásnější ta hra: v lese třicet lidí, každý najde jednu houbu, a já jich nesu dvacet kilo.

Říkáte, že člověk není stroj - ale jde sedmnáct let dělat totéž?
Houby mě ještě nepřestaly bavit. Už nemám tolik energie, jako když mi bylo pětadvacet a sbíral jsem je nepřetržitě od tmy do tmy, devět měsíců v roce. Už mám taky tři děti a manželku a posledních pět let se držím víc rodiny, to je můj největší poklad.

Myslíte, že jste nejúspěšnější český houbař?
Takhle bych to neřekl - konkurence prodává o hodně víc hub než já, ale jsou to větší firmy, já jsem v podstatě sám. Ono vůbec, co je úspěch? Ten se pozná tak za deset let. Loni jsem sice prodal spoustu hub, ale milionář nejsem. V lednu, únoru a březnu nemám ani na nájem.



Nejčtenější

Rodiny začínají počítat jinak. Podívejte se, na co Čechům schází peníze

Ilustrační snímek

Finanční situace českých domácností se vylepšuje. Jako dobrou ji vnímají čtyři pětiny rodin. Přesto osmdesát procent...

KOMENTÁŘ: Zveřejňovat v inzerátech povinně výši mzdy je absurdní

Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti Devire

Mají firmy v pracovním inzerátu uvádět výši mzdy, nebo je lépe příjem neuvádět? Na Slovensku nemají na výběr, u našich...



Pořídit si malou cukrárnu odradí i ty nejotrlejší, říkají podnikatelé

Ilustrační snímek

Dvacet stanovisek a ohlášení před zahájením činnosti a až třicet kontrol v rámci běžného provozu. Na to se musí...

KVÍZ: Víte, jaká je životní úroveň v Česku a kdo je chudý?

Ilustrační snímek

Podle statistik snědli Češi loni v průměru přes 80 kilo masa a 84 kilo ovoce. Průměrnému Čechovi se také zvýšila mzda,...

Na splátku hypotéky padne průměrně 42 procent příjmů. A bude hůř

Ilustrační snímek

Pořídit si vlastní bydlení na hypotéku bude od 1. října výrazně složitější. Pro 13 procent Čechů jsou změny motivací...

Další z rubriky

Na práci se dokážeme soustředit jen přes hodinu denně, zjistil průzkum

Ilustrační snímek

Lidé zaměstnaní v kancelářích se na svou práci dokážou plně soustředit v průměru jen hodinu a dvanáct minut denně....

Má se v práci mluvit o nemoci, nebo ne? Co na to odborníci

Ilustrační snímek

Je to otázka téměř hamletovská. Má zaměstnanec oznámit nadřízenému a kolegům, když vážně onemocní, nebo nemá? Z...

První obchodní počin byl fiaskem, dnes jeho firma funguje už 26 let

Mít vlastní obchod byl vždycky jeho sen.

Jeho otec byl vášnivý zahradník. Zdeněk Adam mu musel od malička pomáhat a nenáviděl to. Přesto se dnes zahradničením...

Německo si chválí uprchlíky. Práci jich dostalo už více než 300 tisíc

Německo si chválí uprchlíky. Práci jich dostalo už více než 300 tisíc

Kurzy.cz Začleňování uprchlíků do pracovního procesu v Německu se podle Spolkové agentury práce daří. Práci si našlo již více ne...

Najdete na iDNES.cz