Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Průzkum: Češi málo obědvají. Dobré jídlo však zlepšuje pracovní výkony

aktualizováno 
Podle nejnovějšího evropského průzkumu FOOD pravidelně obědvá jen 61 procent českých zaměstnanců. Ač se situace rok od roku zlepšuje, je to ve srovnání s dalšími sledovanými evropskými státy stále nejnižší číslo. Dobrá zpráva ale je, že více dbáme na kvalitu jídla.

Češi jedí raději v kuchyňkách a jídelních koutech než u počítače. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jak jíme, tak pracujeme. Nevyvážený oběd, přejídání nebo naopak hladovění snižuje podle výživových poradců produktivitu práce až o dvacet procent. Zaměstnanci musí mít alespoň jednou denně čas poobědvat nebo posvačit, protože lidem, kteří se nenajedli dobře, se častěji stávají pracovní úrazy, říkají.

Češi ale stále na oběd nechodí tak, jak by měli. Podle zjištění průzkumu FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a zpracovává ho společnost Edenred, jen 61 procent Čechů pravidelně obědvá. Na Slovensku obědvají pravidelně tři čtvrtiny lidí a v řadě západoevropských zemí je to většina zaměstnanců. Ve Francii například 82 procent, v Portugalsku 79 procent, v Itálii o procento méně. Situace se ale u nás za posledních sedm let pomalu zlepšuje. V roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent lidí.

Podle odborníků je ideální, pokud na jídlo chodíme do blízkých restaurací, jídelen nebo poobědváme v odpočinkových místnostech. Není ale dobré jíst u pracovního stolu. A Češi na takové rady dají, jak ukazují čísla.

Projekt FOOD

  • podporuje kvalitní a vyvážené stravování, které přispívá ke zlepšování zdravého životního stylu.
  • Program iniciovala Evropská unie v roce 2009 na základě alarmujících statistických údajů o rostoucí obezitě v Evropě.

V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc. „Zřejmě je to dáno tím, že české restaurace nabízejí polední menu, které jsou naší specialitou. V jiných zemích to nebývá běžné,“ říká Lucie Prášková, která má projekt u nás na starosti. Například ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, na Slovensku 39 procent pracovníků.

Od počítače se s jídlem stěhujeme do odpočinkových místností

U počítače obědvalo před sedmi lety 14 procent Čechů, nyní už jen 10 procent. Roste totiž obliba odpočinkových místností, které v době oběda využívá každý pátý zaměstnanec. V roce 2009 to bylo jen 9 procent dotázaných. Stále je to ale nejmenší číslo ze sledovaných členských zemí EU.

Může se hodit

Uvažujete o změně zaměstnání?

Hledejte na správném místě. Navštivte portál jobDNES.cz

Nejvíce si stravování přímo v odpočinkové místnosti či firemní kuchyňce oblíbili zaměstnanci v Portugalsku a Belgii. „Firmy napříč Evropou výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby,“ říká k výsledkům průzkumu produktový manažer Ticket Restaurant ze společnosti Edenred Jiří Brych.

A podle čeho si oběd vybíráme? Samozřejmě především podle chuti. Při výběru nás ovlivňuje také polední nabídka a rychlost obsluhy. A dobrá zpráva je, že téměř 40 procent zaměstnanců si oběd vybírá podle nutriční hodnoty. Cena jídla zajímá jen každého pátého Čecha. To je pro změnu nejméně ze všech zemí. Například v Belgii si jídlo podle ceny vybírá 40 procent lidí, ve Francii, Španělsku a Portugalsku 35 procent lidí. Na Slovensku 23 procent zaměstnanců.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 40 tisíc lidí ze všech sedmi států, v České republice bylo dotázáno 1100 osob.

Obědváte v práci každý den?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. září 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 796
NE 251
Autor:



Nejčtenější

Automobilky přitvrzují. Ceny aut letí nahoru

Zdražování aut

Možná jste si toho všimli sami, pokud uvažujete o koupi auta a sledujete ceníky. V některých se najednou objevily vyšší...

Dostali žárovky jako dárek, pak je měli draze zaplatit

Za žárovky jako dárek měl zaplatit skoro sedm tisíc. Ilustrační snímek

Žárovky jako dárek při podpisu smlouvy s novým dodavatelem energií jsou letitý šlágr. Smutné je, že si na takový dárek...



Proč jsou kanály kulaté? Obvyklé i nezvyklé otázky padající u pohovorů

Ilustrační snímek

Při pracovním pohovoru čelí uchazeči různým otázkám personalistů. Třeba dotaz „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“...

Zrušíme hotovost, sílí hlasy. Co by to přineslo, rozebírá ekonomka

Ilustrační snímek

Objem bezhotovostních plateb výrazně narůstá. Co se stane, když peníze budou jen virtuální a skutečné peníze přestanou...

Zažil úspěch i pád. Dnes mluví o renesanci podnikání se zážitky

Jan Hájek

Před deseti lety založil firmu na zážitky. Lidem nabízí lety balonem, jízdu v rychlém autě, adrenalin ve větrném tunelu...



Další z rubriky

Potřebujete výkonnější zaměstnance? Dejte je do týmu, radí studie

Ilustrační snímek

Co motivuje zaměstnance k lepším pracovním výkonům? Podle studie výzkumníků ze Stanfordské univerzity je to spolupráce....

Poradna: jaké jsou záludnosti zkušební doby v novém zaměstnání

Ilustrační snímek

Cílem zkušební doby je, aby se zaměstnavatel a nový zaměstnanec lépe poznali a rozhodli se, zda chtějí ve spolupráci...

Naše práce je dřina, uchazeče to odrazuje, říká pekař

Meduna

Je brzy ráno, stojím v pekárně čakovického hypermarketu Globus a vypadám jak šmoula. Na sobě mám bílý ochranný hábit a...

Další nabídka

Kurzy.cz

Rozbřesk: ČNB nic nebrání nasadit vyšší rychlost. Koruna na post-exitovém maximu
Rozbřesk: ČNB nic nebrání nasadit vyšší rychlost. Koruna na post-exitovém maximu

ČNB zatím její prognóza vychází, minimálně u dvou nejsledovanějších ukazatelů, a sice u inflace a HDP. Do příštího leto... celý článek



Najdete na iDNES.cz