Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Průzkum: Češi málo obědvají. Dobré jídlo však zlepšuje pracovní výkony

aktualizováno 
Podle nejnovějšího evropského průzkumu FOOD pravidelně obědvá jen 61 procent českých zaměstnanců. Ač se situace rok od roku zlepšuje, je to ve srovnání s dalšími sledovanými evropskými státy stále nejnižší číslo. Dobrá zpráva ale je, že více dbáme na kvalitu jídla.

Češi jedí raději v kuchyňkách a jídelních koutech než u počítače. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jak jíme, tak pracujeme. Nevyvážený oběd, přejídání nebo naopak hladovění snižuje podle výživových poradců produktivitu práce až o dvacet procent. Zaměstnanci musí mít alespoň jednou denně čas poobědvat nebo posvačit, protože lidem, kteří se nenajedli dobře, se častěji stávají pracovní úrazy, říkají.

Češi ale stále na oběd nechodí tak, jak by měli. Podle zjištění průzkumu FOOD, který vznikl z iniciativy Evropské komise a zpracovává ho společnost Edenred, jen 61 procent Čechů pravidelně obědvá. Na Slovensku obědvají pravidelně tři čtvrtiny lidí a v řadě západoevropských zemí je to většina zaměstnanců. Ve Francii například 82 procent, v Portugalsku 79 procent, v Itálii o procento méně. Situace se ale u nás za posledních sedm let pomalu zlepšuje. V roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent lidí.

Podle odborníků je ideální, pokud na jídlo chodíme do blízkých restaurací, jídelen nebo poobědváme v odpočinkových místnostech. Není ale dobré jíst u pracovního stolu. A Češi na takové rady dají, jak ukazují čísla.

Projekt FOOD

  • podporuje kvalitní a vyvážené stravování, které přispívá ke zlepšování zdravého životního stylu.
  • Program iniciovala Evropská unie v roce 2009 na základě alarmujících statistických údajů o rostoucí obezitě v Evropě.

V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc. „Zřejmě je to dáno tím, že české restaurace nabízejí polední menu, které jsou naší specialitou. V jiných zemích to nebývá běžné,“ říká Lucie Prášková, která má projekt u nás na starosti. Například ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, na Slovensku 39 procent pracovníků.

Od počítače se s jídlem stěhujeme do odpočinkových místností

U počítače obědvalo před sedmi lety 14 procent Čechů, nyní už jen 10 procent. Roste totiž obliba odpočinkových místností, které v době oběda využívá každý pátý zaměstnanec. V roce 2009 to bylo jen 9 procent dotázaných. Stále je to ale nejmenší číslo ze sledovaných členských zemí EU.

Může se hodit

Uvažujete o změně zaměstnání?

Hledejte na správném místě. Navštivte portál jobDNES.cz

Nejvíce si stravování přímo v odpočinkové místnosti či firemní kuchyňce oblíbili zaměstnanci v Portugalsku a Belgii. „Firmy napříč Evropou výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby,“ říká k výsledkům průzkumu produktový manažer Ticket Restaurant ze společnosti Edenred Jiří Brych.

A podle čeho si oběd vybíráme? Samozřejmě především podle chuti. Při výběru nás ovlivňuje také polední nabídka a rychlost obsluhy. A dobrá zpráva je, že téměř 40 procent zaměstnanců si oběd vybírá podle nutriční hodnoty. Cena jídla zajímá jen každého pátého Čecha. To je pro změnu nejméně ze všech zemí. Například v Belgii si jídlo podle ceny vybírá 40 procent lidí, ve Francii, Španělsku a Portugalsku 35 procent lidí. Na Slovensku 23 procent zaměstnanců.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 40 tisíc lidí ze všech sedmi států, v České republice bylo dotázáno 1100 osob.

Obědváte v práci každý den?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 16. září 2016. Anketa je uzavřena.

ANO 796
NE 251
Autor:



Nejčtenější

Daňové přiznání za rok 2017: využijte chytré interaktivní formuláře

Ilustrační snímek

Přiznat daně z příjmu musí každoročně statisíce Čechů. Daňové přiznání, které budete letos, tedy v roce 2018 vyplňovat,...

Některé profese si výrazně polepšily, berou o deset i patnáct tisíc víc

Ilustrační snímek

Tisíce nových příležitostí a často skokový nárůst mezd ve většině oborů. Někteří si polepšili i o 20 procent. Tak...



Smí lyžařské areály zablokovat přeprodaný skipas? U soudu by nejspíš narazily

Na libereckých sjezdovkách varují lyžaře před příliš rychlou jízdou zábrany i...

Přivstanou si, lyžují pár hodin a před polednem skipas prodají nově příchozím. Tito návštěvníci jsou trnem v oku...

KOMENTÁŘ: Hypotéka pod tři procenta? Zapomeňte

Martin Mašát

Hypotéky se sazbou pod dvě procenta jsou nejspíš minulostí. V roce 2018 se sazby s největší pravděpodobností vyhoupnou...

Sedm pravidel, jak změnit myšlení a stát se chytřejším

Ilustrační snímek

Myšlení se věnujeme téměř každý den, a to po většinu života. Měli bychom proto v myšlení vynikat. Mezi myšlením a...

Další z rubriky

Tajemství slavných rodin: Zátkovy lidé milovali, komunisté nenáviděli

Růžena a Dobroslav Zátkovi v roce 1934

Když vyslovíte jméno tohoto rodu, vybaví se všem těstoviny. Zátkové ale byli u většiny významných jihočeských událostí,...

Příspěvek od zaměstnavatele na „životko“, nebo „penzijko“? Co je lepší

Ilustrační snímek

Pokud vám zaměstnavatel nabídne příspěvek na penzijní spoření nebo na životní pojištění, můžete slavit. Se správně...

Práce se mění k nepoznání. Budeme digitálními dirigenty, říká šéf Dellu

Jiří Kysela

Všechny organizace napříč ekonomikou budou za pár let technologické. Odhaduje se, že 85 procent pracovních míst v roce...

Další manažer ČEZ prodal firemní akcie

Další manažer ČEZ prodal firemní akcie

Kurzy.cz Měsíc poté, co generální ředitel a předseda představenstva firmy ČEZ Daniel Beneš využil opční manažerský program ...

Najdete na iDNES.cz