náhledy
Loni dostal Bohumil Valenta od Sdružení přátel piva titul sládek roku.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Obhlídku pivovaru začíná sládek vždy na sladových humnech, v historických prostorách, kde na zemi v úhledných řádcích klíčí ječmen.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
V pivovaru Nymburk vyrůstal známý spisovatel Bohumil Hrabal. Své vzpomínky zúročil v díle Postřižiny.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Prohlídka pivovaru končí ve stáčírně, kde se před očima zaměstnanců míhají linky s lahvemi i plechovkami.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Obrovské tanky s pivem nejsou nepodobné vinným sudům někde v moravském sklípku. I na nich je tabulka, na kterou se píše, co konkrétní tank obsahuje a kdy byl naplněn.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Desetistupňové pivo leží v tankách asi tři týdny, třináctka odpočívá až tři měsíce. Z každého musí sládek ochutnat.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
To, co se děje na spilce, je pro výslednou chuť piva asi nejdůležitější.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Bohumil Valenta na spilce nabírá vzorek. Vkládá do něj cukroměr, aby viděl, jak se kvasinky činí.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Sládek kontroluje čirost, vůni i chuť. Skleněná baňka je vařící, z mladiny se kouří a voní hezky.
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES
Sládek z pivovaru Nymburk
Autor: Lukáš Procházka, MF DNES