Dovoz jídla na objednávku je totiž poměrně nákladný, často dostupný pouze těm jednotlivcům, kteří nemají hluboko do kapsy. Oslovené cateringové společnosti uvádějí, že připravovat pokrmy pro malý počet lidí je v konečném součtu velmi nákladné. „Služba pro čtyřčlennou rodinu pak bývá oceněna jako slušná večeře v restauraci. Záleží samozřejmě na tom, jaké nároky klient má. Nejen co se týká požadavků na jídlo, ale třeba i obsluhy nebo výzdoby místnosti,“ uvádí Jiří Kropáček ze společnosti Lucullus v Českých Budějovicích.
Cena tak může začínat třeba na 50 korunách za jednohubky a chlebíčky, nebo se pro jednu osobu vyšplhá i na více než tisícovku. „Konečná suma se stanovuje podle složitosti pokrmu, rozhoduje, zda jde o teplou, nebo studenou kuchyni nebo například o sestavení komplexní večeře,“ říká Josef Ragula z pražské A-Z Party.
Večeře včetně předkrmu, polévky, hlavního jídla a dezertu by mohla vyjít už na 300 korun na osobu, spíše však zaplatíte ještě o dvě stovky více. Na dodávku hotového jídla pro čtyřčlennou rodinu budete potřebovat nejméně 1200 korun.
Do konečné sumy musíte připočíst ještě dopravné - to je v ceně pouze u větších objednávek, u menších odběratelů se počítá zvlášť. Vesměs si musíte připravit asi pětistovkou. „Náklady za dopravu se snažíme zejména u rodinných dodávek držet v únosných mezích, počítáme si přibližně čtyři koruny za kilometr,“ vypočítává Pavel Beneš ze společnosti Bazalka catering. Připlácí se i za obsluhu nebo kuchaře, který dotvoří pokrm přímo na vašem stole - taková služba je oceněna asi na 150 korun za hodinu. A dokdy si silvestrovskou večeři objednat? Nejméně s týdenním předstihem.
Nákup mobilního telefonu jako vánočního dárku nemusí být zcela bez komplikací. |