náhledy
"Byli jsme v republice první, kdo vrátili lidem malinovku, dnes už ji vyrábí víc sodovkáren," říká ředitel kolínské rodinné sodovkárny Koli Pavel Vavruška.
Autor: František Vlček, MAFRA
Areál sodovkárny v roce 1890.
Autor: Archiv Pavla Vavrušky
Takhle vypadala sodovkárna v roce 1895.
Autor: Archiv Pavla Vavrušky
Dvůr sodovkárny v roce 1993, rodina Vavrušků převzala továrnu v zuboženém stavu.
Autor: Archiv Pavla Vavrušky
Vjezd do dvora kolínské sodovkárny v roce 2014. Název Koli znamená Kolínské limonády a vymysleli ho Vavruškovi před 20 lety u rodinné večeře.
Autor: František Vlček, MAFRA
Zaměstnanci kolínské sodovkárny v roce 1912. Uprostřed je prababička Pavla Vavrušky, dědeček jako malý kluk na koni, pradědeček byl v té době ve válce.
Autor: Archiv Pavla Vavrušky
Přestavba sodovkárny v roce 1993. Do rekonstrukce a znovurozjetí výroby musela rodina investovat 40 milionů korun.
Autor: Archiv Pavla Vavrušky
V Kolíně sladí limodány přírodním cukrem.
Autor: František Vlček, MAFRA
"Je zajímavé, že je hodně lidí, kteří vůbec nepoznají, že jsou v limonádě a dokonce i pivu, umělá sladidla," posteskl si obchodní ředitel kolínské sodovkárny Pavel Vavruška.
Autor: František Vlček, MAFRA
Současným majitelům se podařilo vybojovat si místo na trhu prakticky z ničeho. A i když výrobní linka leží stále v historickém objektu přímo v srdci města Kolína, daří se pomalu a účelně zvyšovat výrobní kapacity.
Autor: František Vlček, MAFRA
"Sodovkárna zabere hodně času, všechny zisky zase investujeme do modernizace, ale pro mě je to taková srdcová záležitost," říká Pavel Vavruška.
Autor: František Vlček, MAFRA
Hlavním artiklem výroby je tradiční malinovka, které se velmi daří a postupně se zvyšuje její zastoupení v restauracích a obchodech. Linka naplní denně 120 tisíc lahví.
Autor: František Vlček, MAFRA