Diskuze

Útratu plaťte klidně kartou, spropitné ale dávejte v hotovosti

Vžitou tradicí je u nás i v zahraničí odměnit obsluhu za její dobrou práci. Čím větší je vaše spokojenost s poskytnutou službou, tím vyšší bude částka, kterou jí za to odměníte. K celkové útratě přihodíte pár mincí, či několik bankovek. Udělejte to i v případě, že platíte platební kartou. Je to adresnější.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

farous

14. 12. 2009 10:14
Nerozumím jedné věci ...

Nemám nic proti spropitnému (dobrovolnému) kdy spokojený zákazník dá "něco navíc" ochotné obsluze. Ale aby to bylo pravidlo, které se doporučuje oficiálně? Vždyťje to nelegální nezdaněný příjem, který by měl být protizákonný. A i při dýžkách několik korun od každýho zákazníka to dělá tisíce až desetitisíce korun ročně !?! :-/

0 0
možnosti

captain cook

14. 12. 2009 12:18
Re: Nerozumím jedné věci ...

beres to z uplne spatneho konce. Spropitne neni nelegalni prijem a prijimat ho vubec neni proti zakonu. Pouze je nezakonne ho zamlcet a neuvest jeho vysi do danoveho priznani.

0 0
možnosti

Lanolin

9. 12. 2009 19:10
že jsem tak vulgární

za co bych platl pinglovi, když tu laskominu připravoval kuchař? Obsluha mi neporadí co si vybrat, neví co je co. I kkdyby se u toho usmívali a byli příjemní, tak vaří kuchař.

Pan Ladislav Špačekbyť auto mnoha knih, jen přejímá zvyky. V bynce, i kyž vám pomohou vyplnit dotazník jak blázen, vás ani nenapadne nechat "dýško", na poště, v pokišťovně .... . Ne toto jsou výhrady autoservisů, restaurací a hospod, kadeřnictví ... .Pane Špačku přiznejte upřímně - je to proti přírodě, je to úplně bláznivé, ale je to domorodý zvyk, který vás ochrání proti nepřízni kmene. Nebo to vysvětlete něak ekonomicky - třeba, zaměstnavatel je svině a platí minimum a tak si musí personál přijít na své jinak a nezdaněně.

Jinak jste jen směšný a vypadající nadutě.

0 0
možnosti

captain cook

10. 12. 2009 0:03
Re: že jsem tak vulgární

"Obsluha mi neporadí co si vybrat, neví co je co" Informovana obsluha je prave ten rozdil v v kvalite. Usmivat a chovat se zdvorile je jen prvni stupen dobreho zamestnance. Znat menu a vinny listu a umet poradit hostovi je jeden z nejvyssich. Pokud ses s tim dosud nesetkal, asi chodis do spatnych podniku. Pritom ale pro tohle nemusis chodit do toho nejdrazsiho podniku, protoze ceny nijak nezarucuji informovanost personalu.

Nas mladej si jako hodne studaku privydelava tim, ze dela barmana a pingla v jednom predmestskem hotelu. (zde nikoliv ubytovani ale pohostinske centrum - bary, bistro restaurace, kavarna, reprezentacni mistnost a oddeleni s hracimi automaty). Vedeni hotelu porada pro barmany skoleni a ochutnavani vin, kdyz meni vinny list, sefkuchar skoli personal kdyz se zacina nove menu. Kazdy novy zamestnanec dostane informace. Co ale kdo s nimi udela je na nem.

0 0
možnosti

hojakar

9. 12. 2009 9:42
Spropitné v lepších restauracích pravidlem????

Bohužel v Českých zemích není pravidlem, že v lepších restauracích je skvělá obsluha. Čili spropitný dávám tam, kde jsme s obsluhou spokojený, popř. kde obsluha dělá více než je její "povinnost" a nezajímá mě, zda jsem v hospodě čtvrté cennové a nebo v super luxustní restauraci.....

0 0
možnosti

Host

8. 12. 2009 10:24
tip

Není pravdou, že spropitné při platbě kartou nejde obsluze. Při odevzdávání tržby zahrne tuto částku do odevzdaných peněz, tak jako samotnou platbu a majitel ji potom dostane na účet. Stejně jako faktura atp. Jinak spropitné dávat!

0 0
možnosti

captain cook

9. 12. 2009 5:42
Re: tip

(u nas u protinozcu) v lepsich podnicich, kde prakticky kazdy plati kartou, dobre funguje system, kde zakaznik k uctu pripise polozku spropitneho a cele to zaplati kartou v jedne transakci.

V levnejsich podnicich, kde existuje smes placeni v hotovosti a kartou a kde je prumerny prijem spropitneho mensi, tam se spropitne nejcasteji dava v hotovosti.

V kavarnach, hospodskych a klubovych restauracich a bistrech je spropitne malo caste, dava se prevazne jen pri specielnich prilezitostech (napr. personalu slouzicimu o vanocich nebo ve sportovnim klubu na konci sezony) a mimo to se jedna spis o zaokrouhleni sumy.Tzn. take v hotovosti.

0 0
možnosti

Host

7. 12. 2009 1:18
Nic

Mě snad někdo platí za to, že dělám ve zdravotnictví a udělám za léčbu pro pacienta daleko víc, než mu donesu kafe nebo čaj?

0 0
možnosti

peter9

7. 12. 2009 0:03
Australii se spropitne nedava

a nikomu to nechybi, neni to potreba, a neni to legalni. V Japonsku stejne tak. Tak ti panove dole, co tvrdi jak cestuji, vedi o Australii absolutne h*vno.

Tak se chytte za snupak, a zkuste cestovat alespon za mistni prehradu. Vytvorite tim osobni rekord a jeste vic se budete moct chlubit, kolik toho o svete vite.8-o A ze je v USA spropitne? To nema s nama nic spolecneho, leda ze by jste chteli lest americanum do p*rdele, jako jste kdysi lezli do z*dku komousum.;-O

0 0
možnosti

captain cook

7. 12. 2009 2:25
prosim te, nekecej tu o Australii, nevis co mluvis

je naprosta hovadina, ze v Australii neni spropitne legalni.

Tak jeste jednou po lopate, kdyz mas zrejme potize pochopit, co jsem ti napsal dole. V Australii spropitne EXISTUJE, ale v mene mistech a v nizsich castkach nez v Evrope a pochopitelne mene nez v USA a Kanade.

Take neni pravda, ze v Japonsku neni spropitne legalni - pouze neni zavedene a v mnoha pripadech se Japonci citi dotceni, kdyz jim nekdo da spropitne za to, co oni povazuji normalni sluzby a ktere vykonavaji s hrdosti. Podobne tak na ruznych tichomorskych ostrovech.

Nevykladej tady sve bludy, protoze ja jsem australsky obcan uz hodne let a vim nejlip, co se v me zemi dela, co je legalni, co ne a jake tu jsou zvyklosti. Je videt, ze ty jsi se dal jak na tu mistni prehradu skutecne nedostal, trumbeline. Jeste stesti, protoze takovi jako jsi ty delaji Cesku v zahranici jenom ostudu.

0 0
možnosti

tmf

6. 12. 2009 22:07
nerozumím

jsou desítky dalších profesí kde plat není nijak závratný a nikdo jim nechodí přilepšovat, proč pinglům ano?

0 0
možnosti

Zuzana.

6. 12. 2009 22:29
Re: nerozumím

vždyť nemusíš, to není žádná zákonná povinnost...

0 0
možnosti

Host

6. 12. 2009 21:03
Žebrák jako žebrák...

Spropitné dýško - proboha a proč - za co ?? Moc nechápu,proč se dýško má dávat zrovna číšníkovi? za co ? nosit pití a jídlo dokáže i cvičená opice. Dát dvacku pinglovi či ji hodit do klobouku žebrákovi je prakticky jedno a totéž! vyhazovat zbytečně peníze! Ale když na to někdo má - prosím..  Proti gustu...

Já si tedy nechávám vše vracet do koruny jak u pekaře,supermarketu,holiče,trafice,nádraží tak samozřejmě v restauraci.

0 0
možnosti

Host

5. 12. 2009 23:31
spropitné??

hloupej zvykRv minutka minimálně za kilčo,pivo až za tři pětky a za to mám ještě dávat prachy navíc? ani omylem:-P

0 0
možnosti

Host

6. 12. 2009 17:44
Re: spropitné??

Souhlasím s tím, že to je hloupej zvyk, i když menší spropitné dávám. Jak bylo již níže řečeno je celá řada profesí (prodavačky či uklízečky, ...) který dělají za 8000 měsíčně a nikoho ani nenapadne jim dát spropitné. V restauracích se stravuji denně a často se setkávám s neprofesionální a laxní obsluhou. Spropitné by si spíš zasloužili kuchaři, jídlo nebo pití vám koneckonců může přinést i cvičená opice, ale připravit ho už ne. Zajímavé, čím si to ti číšníci zasloužili 8-o

0 0
možnosti

Host

5. 12. 2009 22:28
A proč ?!

Spropitné zásadně nedávám - nikde ani u nás či jinde ve světě - hodně divný "zvyk"....nevím proč mám někomu dávat peníze za to,za co je placený a svoji práci má vykonávat co nejlépe !!!!!

0 0
možnosti

Host

5. 12. 2009 23:00
Re: A proč ?!

Tak to jste ve světě za pěkného zaprděného vidláka, gratuluji. Ve státech, kde je tip obvyklý, má svůj smysl. Obsluha má poměrně nízký základní plat, zbytek, který získá pomocí tipů, je vlastně výkonnostní odměnou, která má svůj jasný motivační smysl, podobně jako v některých firmách podíl na zisku, bonusy za úspěšné dokončení projektu apod. Přímé motivace zbavených pracovní podmínek jsme si ve velké míře vyzkoušeli za socíku a sám jistě víte, jak ohromně se to "osvědčilo".

Divím se, že když jste takový "zásadový škrt", že vůbec chodíte do restaurací.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Podnikání střídaly chyby i ztráty. V Babicích dnes mají úspěšné České tropy

23. března 2024

Podnikatelský příběh Pavlíny Molkové začal před více než třicet lety ve Švýcarsku. „Všimli jsme si...

Ignoruje vás kolega v práci? Jak poznat pasivního agresora a jak se mu bránit

25. března 2024

Očekáváte a potřebujete od kolegy spolupráci, místo toho se setkáváte jen s tím, že nedodržuje...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pravidla pro předčasné splacení hypotéky se mění. K lepšímu, či horšímu?

22. března 2024

Stěhování, rozvod, vážná nemoc nebo jen možnost ušetřit na splátkách, to jsou důvody, proč se...

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyjednávací síla mladých na trhu práce roste, říká personální expertka

27. března 2024

Premium Vyhlídky absolventů jsou nadějné, říká v rozhovoru personální odbornice Jaroslava Rezlerová. Komu...

Auto nabourané na parkovišti. Kdo uhradí škodu?

29. března 2024

Poškozená vozidla na parkovištích v sídlištích, u obchodních domů, sportovních center či v...

Nákup stavebního pozemku na úvěr a bez zástavy? Pomůže stavební spořitelna

28. března 2024

Pořízení stavebního pozemku je dobrá investice. Ať už jako startovací pozice pro děti, pro uchování...

Vyjednávací síla mladých na trhu práce roste, říká personální expertka

27. března 2024

Premium Vyhlídky absolventů jsou nadějné, říká v rozhovoru personální odbornice Jaroslava Rezlerová. Komu...

Akciové trhy i kryptoměny jsou na maximech. Ale vydrží tam?

26. března 2024

Mohlo by se zdát, že globální ekonomika jenom vzkvétá a geopolitická rizika v podobě válek a...

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč