Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Útratu plaťte klidně kartou, spropitné ale dávejte v hotovosti

aktualizováno 
Vžitou tradicí je u nás i v zahraničí odměnit obsluhu za její dobrou práci. Čím větší je vaše spokojenost s poskytnutou službou, tím vyšší bude částka, kterou jí za to odměníte. K celkové útratě přihodíte pár mincí, či několik bankovek. Udělejte to i v případě, že platíte platební kartou. Je to adresnější.
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Monika Hrušová, iDNES.cz

S takzvaným spropitným neboli tipem (americká zkratka pro zabezpečení kvalitních služeb = "To Insure Promptness", tuzérem, bakšišem, dýškem) se obvykle setkáte v oborech, v nichž jde o jakési osobní úsluhy a nikoliv pouze o "běžný servis". Nejčastěji v restauračních zařízeních, hotelích, kadeřnictvích apod. Někde ale poplatky za servis (spropitné) již do celkové ceny zahrnují.

Jenže všude tomu tak zdaleka není. Je tedy pouze na vás, jak se s tím vypořádáte. Při hotovostní platbě snadno, při platbě kartou už však je třeba zvážit, jak spropitné dát.

Poplatek za obsluhu je dobrovolný

"Spropitné dáváme 10 až 15 procent, podle míry spokojenosti s obsluhou. Pak máme alespoň pocit jakéhosi smyslu tipu, tedy odměny a nikoliv jako "povinné daně". Dát velmi málo je urážlivé. To raději nedat nic. Ovšem pak je to spíše demonstrativní gesto nespokojenosti," vysvětluje Ladislav Špaček, autor několika knih o etiketě a bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla.

Naprostou samozřejmostí je dát spropitné v těch lepších restauracích, ale to samo o sobě nerozhoduje. "Jakási základní sazba zůstává stejná, ve vyšších kategoriích je pak částka poměrně vyšší. Při větší útratě v dobré restauraci se může snadno vyšplhat na tisícovku," doplňuje Špaček.

Spropitné při placení kartou je nejlepší dát v hotovosti

Platíte-li však svou útratu platební kartou a chcete spropitné obsluze dát, začnete řešit dilema, jak to vlastně udělat. Příjemce platebních karet si totiž může zvolit, jakou verzi softwaru si nechá do platebního terminálu nainstalovat. Vybírá mezi verzemi s možností zadání spropitného a verzemi bez této možnosti.

Obecně vzato však máte na vybranou ze tří variant. První je, že o uvažované spropitné jednoduše navýšíte placenou částku. Obvykle je to pouhé zaokrouhlení směrem nahoru.

Druhou možností, jak projevit svou spokojenost s obsluhou, je na platebním terminálu (který tuto volbu má) při platbě kartou a po potvrzení účtované částky vyplnit ještě navíc kolonku označenou jako Spropitné/Tips. Teprve pak tyto dvě hodnoty sečtete a platbu v celkové hodnotě potvrdíte.

Oba uvedené způsoby však s sebou nesou riziko, že bezhotovostní spropitné nebude mít takový efekt, jako když platíte v hotovosti. Příslušný obnos bude totiž připsán na účet daného zařízení a jako takový se stane příjmem provozovatele, nikoliv obsluhy.

Nejadresnější je proto poslední varianta – přidat, kupříkladu do desek s vyhotoveným účtem, po provedení platby kartou ještě spropitné v hotovosti. Jen tak totiž zajistíte, že se peníze dostanou přímo do rukou obsluhy.

Jak na to, radí i banky

Věnujete-li trochu času hledání, brzy zjistíte, že cenné rady, jak si počínat při placení kartou v restauraci, poskytují i některé banky či vydavatelské společnosti. A to nejen ve snaze minimalizovat bezpečnostní rizika při používání platebních karet.

Například Raiffeisenbank v materiálu nazvaném "Možnosti použití platebních karet" instruuje držitele karet takto: "Chcete-li při placení například v restauraci dát personálu spropitné, vyplňte na účtence kolonku Spropitné/Tips nebo původní částku zaokrouhlete a vepište do řádky částka celkem (Total Amount)."

Podobné instrukce najdete i v Informacích pro držitele platebních karet Komerční banky. Ta automaticky počítá s vyplněním či naopak proškrtnutím kolonky Extra tips (spropitné) na účtence s následným doplněním celkové ceny. Své odpovědi na otázky ale najdete třeba i na webových stránkách společnosti MasterCard.



Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Zveřejňovat v inzerátech povinně výši mzdy je absurdní

Tomáš Surka z personálně-poradenské společnosti Devire

Mají firmy v pracovním inzerátu uvádět výši mzdy, nebo je lépe příjem neuvádět? Na Slovensku nemají na výběr, u našich...

Pořídit si malou cukrárnu odradí i ty nejotrlejší, říkají podnikatelé

Ilustrační snímek

Dvacet stanovisek a ohlášení před zahájením činnosti a až třicet kontrol v rámci běžného provozu. Na to se musí...



KVÍZ: Víte, jaká je životní úroveň v Česku a kdo je chudý?

Ilustrační snímek

Podle statistik snědli Češi loni v průměru přes 80 kilo masa a 84 kilo ovoce. Průměrnému Čechovi se také zvýšila mzda,...

Na splátku hypotéky padne průměrně 42 procent příjmů. A bude hůř

Ilustrační snímek

Pořídit si vlastní bydlení na hypotéku bude od 1. října výrazně složitější. Pro 13 procent Čechů jsou změny motivací...

Porovnali jsme osm možností, kdy a jak spořit pro své potomky

Ilustrační snímek

Pokud to dovolí finanční situace, spořit pro děti se snaží nejen rodiče, ale často i prarodiče. Způsobů a produktů,...

Další z rubriky

Kolik si letos koupíme za českou tisícovku v oblíbených zemích

Ilustrační snímek

Nakupování na dovolené Čechům letos zlevní v průměru o 7,4 procenta. Nejvíce si polepšíme v Tunisku, Egyptě a Turecku....

ANALÝZA: Bydlení je v Česku drahé. Proč tomu tak je, glosují experti

Ilustrační snímek

Pryč je socialistická doba, kdy získat nájemní či vlastní bydlení byla svízel. Státní a podnikové byty nebyly pro...

Zmapováno: Které banky si účtují za výběr z bankomatu v cizině nejméně

Ilustrační snímek

Vyjet do ciziny na dovolenou s peněženkou naditou bankovkami se už nenosí. Stále více Čechů spoléhá na platební kartu a...

Na Evropu opět dorážejí nájezdníci z Východu. Řešením je vydat se do světa

Na Evropu opět dorážejí nájezdníci z Východu. Řešením je vydat se do světa

Kurzy.cz Podle bývalého portugalského ministra pro Evropu Bruna Maçaese na brány Evropy opět útočí nájezdníci z Východu a přes c...

Najdete na iDNES.cz