Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vědecký pracovník si před Vánoci bere dovolenou, aby mohl prodávat kapry

aktualizováno 
Osmadvacetiletý Karel přes rok pracuje jako vědecký pracovník, studuje postgraduální studium a pár dní před Vánoci se promění v prodejce kaprů. Kuchat rybu se naučil při pytlačení a není mu líto vzít si dovolenou na to, aby mnozí z nás měli ke štědrovečerní večeři toho správného kapra.
Prodej kaprů trvá již několik dní.

Prodej kaprů trvá již několik dní. | foto: Profimedia.cz

Jak jste se k této práci dostal?
Než šel můj kamarád na VŠ, studoval střední rybářskou školu a ryby prodával už od prváku. Ve třeťáku jeho šéf sháněl prodejce a on věděl, že rybu vykuchat umím, tak mně to nabídl a já přijal. Pro studenta to je příjemný přivýdělek, i teď se mi to hodí.

Prodáváte kapry poprvé nebo si tím přivyděláváte každý rok?
Letos budu prodávat sedmým rokem.

Co děláte po zbytek roku, když v zimě prodáváte kapry?
Pracuji v molekulárně biologické laboratoři jako vědecký pracovník.

Vyděláte si tolik, že třeba v lednu nemusíte pracovat?
Ne, to opravdu ne. Výdělek závisí na mnoha věcech. U našeho šéfa dostaneme 2 000 korun jako paušál a zbytek máme za opracování ryb a to, co nám lidé nechají od cesty. Podstatnou měrou se na výdělku podepíše i poctivost prodejce a okolní teplota (pokud mrzne, tak namrzá voda na váze a každá ryba je rázem o něco těžší). No a samozřejmě kolik ryb se prodá a kolik je na stánku lidí. Já osobně jsem vcelku poctivý, na stánku jsme dva. V noci si ryby hlídáme sami a nemusíme tedy nikoho platit. No a za 4 dny mívám lehce přes 10 000 korun. Celkem člověk u stánku stráví 80 hodin, takže to vychází asi na 130 korun za hodinu.

Co všechno musíte při své práci zajistit?
Musím si sehnat dodávku, ve které budeme spát a nástroje na opracování ryb. Kádě, váhu, stůl, hadice a ryby nám dodá šéf.

Baví vás tato sezónní práce?
Ano, s kolegou je legrace a baví mě kontakt se zákazníky. Kdyby mě to štvalo, tak to nedělám. 

Vy jste biolog. Je pro vás tedy zabití a vykuchání kapra snazší?
Ne, s tím, co jsem se učil na škole, to nemá nic společného. Pracovat s masem mě vždy bavilo a vcelku mi i šlo. Ryby jsem se naučil opracovat zamlada, když jsem pytlačil.

Nezatoulala se vám někdy do kádě nějaká jiná ryba?
Občas je tam malý karas, okoun nebo línek, ale většinou v dost hrozném stavu.

Jaký je úhyn během prodeje a co se s mrtvými kapry pak děje?
Za těch sedm let mi nepošla žádná ryba. Rybáři s rybami nakládají jako s uhlím a on konec konců, při těch objemech ryb se kterými manipulují, není individuální přístup možný. Obecně ryby, které jsou v kádích, jsou dost potlučené, odřené a tak. Například pokud kapr při nakládání spadne ze čtyř metrů z korby nákladního auta, tak mu to moc neprospěje, ale zůstává živý a pojde až za několik dní. Takto zraněná ryba se staví na bok a má trochu jinou barvu. Jestliže v kádi vidím nějakou rybu, která nevypadá fit, tak ji co nejdříve prodám někomu, kdo nechce živou a je to vyřešeno. Pokud některá ryba uhyne, hodí se do živočišného odpadu, který skončí v kafilerii.

Co se stane s rybami, které neprodáte?
Odebere je zpět rybářství, které nám je dodalo a ty naše vozí do průmyslové zpracovny (jatka pro ryby), je možné je vrátit zpět na sádky.

Co všechno prodejci musí umět? Máte nějaké speciální školení?
O žádném školení nevím, akorát je potřeba průkaz pro práci v potravinářství. Dobrý prodejce by měl umět kompletně opracovat rybu pod 5 minut. Měl by umět s rybou manipulovat (vylovit ji, položit na váhu a zabít) tak, aby se mu při práci několikrát nevysmekla. Měl by umět násobit z hlavy necelá čísla (např. 2,4x85). Většina majitelů stánků ale nijak neprověřuje, co kdo umí, takže prodejce v podstatě nemusí umět nic, akorát je to na něm potom při práci vidět.

. nenechte si ujít seriál o úspěšných podnikatelích

Připravili jsme pro vás seriál rozhovorů se zajímavými osobnostmi, které se pustily do netradičního podnikání a uspěly. V jednotlivých dílech se s vámi podělí o své zkušenosti ze světa byznysu mimo jiné i známí herci, zpěváci či modelky.

V předchozích dílech jste se mohli například dočíst, jaké to je, podnikat v showbyznysu, obchodovat s kávou či prodávat zbraně.

Čtěte další příběhy známých i méně známých podnikatelů

Máte nějakou veselou historku z prodeje?
Ale jo, většinou se nasmějeme dost, akorát je to krapet monotónní: Pudl se zamazal od krve, vypadá legračně a majiteli to vadí. Za pudla lze dosadit dítě nebo kožich.

No, potom jedna politicky nekorektní: Odpad z ryb se odhazuje do kýble, který nevypadá moc chutně (asi jako kýbl vnitřností) a přijelo auto Asiatů pro rybu. Jeden spatřil odpad a že ho koupí. No, pravil jsem, že není na prodej a dotyčného jsem podaroval. Nevím, co dělal s 30 kg toho sajrajtu, ale s kolegou jsme žertovali, že má čínskou restauraci. Dost lidem nepřijde legrační ani jedna, ale v tom případě by se některým nezdála veselá celá tato práce.

Věnujete se ještě nějaké jiné sezónní práci? Jako například pletení pomlázek?
Ne, tohle je jediná. Pomlázku neumím (smích)

Jíte na Vánoce kapra?
Ano, ale jen kousek, kvůli tradici. Řízek mi moc nechutná, ale rybí polévku mám rád.



Nejčtenější

Rodiny začínají počítat jinak. Podívejte se, na co Čechům schází peníze

Ilustrační snímek

Finanční situace českých domácností se vylepšuje. Jako dobrou ji vnímají čtyři pětiny rodin. Přesto osmdesát procent...

První obchodní počin byl fiaskem, dnes jeho firma funguje už 26 let

Mít vlastní obchod byl vždycky jeho sen.

Jeho otec byl vášnivý zahradník. Zdeněk Adam mu musel od malička pomáhat a nenáviděl to. Přesto se dnes zahradničením...



Propustit zaměstnance je v Česku dost obtížné a drahé, říká studie

Ilustrační snímek

V České republice jsou pravidla pro propuštění zaměstnance jedna z nejpřísnějších v Evropě. Je nemožné se rozloučit se...

Neúčelová hypotéka na cokoli je levnější než běžný spotřebitelský úvěr

Ilustrační snímek

Začátkem října vstoupí v platnost další opatření ČNB, které mnoha domácnostem zabrání sjednat si hypotéku kvůli...

Pět tipů, jak během veder nenaštvat kolegy v práci

Ilustrační snímek

Parné léto nekončí, s vysokými teplotami stoupá i nervozita na pracovištích. Předmětem sporů může být klimatizace i...

Další z rubriky

První obchodní počin byl fiaskem, dnes jeho firma funguje už 26 let

Mít vlastní obchod byl vždycky jeho sen.

Jeho otec byl vášnivý zahradník. Zdeněk Adam mu musel od malička pomáhat a nenáviděl to. Přesto se dnes zahradničením...

Pořídit si malou cukrárnu odradí i ty nejotrlejší, říkají podnikatelé

Ilustrační snímek

Dvacet stanovisek a ohlášení před zahájením činnosti a až třicet kontrol v rámci běžného provozu. Na to se musí...

Pět tipů, jak během veder nenaštvat kolegy v práci

Ilustrační snímek

Parné léto nekončí, s vysokými teplotami stoupá i nervozita na pracovištích. Předmětem sporů může být klimatizace i...

Nespadl náhodou, tvrdí svědci o mostu. 'Každý se modlil, aby dojel'

Nespadl náhodou, tvrdí svědci o mostu. 'Každý se modlil, aby dojel'

Kurzy.cz Tragédie, která se v úterý stala v italském Janově, se podle místních lidí dala očekávat. Tvrdí, že most byl totiž dlou...

Najdete na iDNES.cz