Češi si kupují na oběd hlavně drůbeží maso. Ilustrační snímek

Češi si kupují na oběd hlavně drůbeží maso. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za stravenku si Češi na rozdíl od Švédů bohatý oběd nedopřejí

  • 119
V Česku chodí na oběd pravidelně denně každý druhý zaměstnanec. Hodnota stravenky, již Češi v práci dostávají, je přitom výrazně nižší než v jiných evropských zemích. Vyplývá to ze srovnání šesti evropských národů, které se zapojily do projektu Food.

Příspěvek na oběd v podobě stravenky dostává v Česku 26 procent zaměstnanců, tedy celkem 1,3 milionu pracovníků. Hodnota stravenky se nyní v průměru pohybuje okolo 70 korun.

V porovnání s Francouzi, Italy, Švédy, Španěly a Belgičany má však česká stravenka o 40 až 70 korun nižší hodnotu. Nejlépe jsou na tom Francouzi a Švédové, kteří dostávají stravenky v hodnotách 7,14 až 7,17 eura, což je v přepočtu 172 až 173 korun.

V Česku přitom chodí pravidelně na oběd jen 53 procent zaměstnanců, 41 procent jen občas a zbývajících šest procent pracovníků nikdy neobědvá. Švédové jsou na tom s pravidelným obědem výrazně lépe, každý den si ho dopřává 87 procent zaměstnanců.

Jak jsou na tom se stravenkami někteří Evropané
Průměrná hodnota stravenky (v Kč)Kolik zaměstnanců dostává stravenky Kolik procent lidí chodí na oběd každý den
Češi701,3 milionu53
Španělé110550 tisíc82
Italové1232,5 milionu81
Belgičané1351,5 milionu77
Francouzi1723,3 milionu79
Švédové173146 tisíc87
Zdroj: program Food

Jak v práci obědvají Evropané

Belgičané nejedí těstoviny

  • Jak obědvají: denně (77,6 procent) občas (20,6 procenta), nikdy (1,8 procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (56 procent), limonády (41 procent), alkohol (osm procent)
  • Co jedí nejčastěji: zeleninu, drůbež, polévky
  • Co jedí nejméně: těstoviny, rýži, mléčné produkty, ryby
  • Typické jídlo: slávky (moules) na různé způsoby, hranolky, takzvaný waterzooi (hustý kuřecí nebo rybí vývar se zeleninou), Anguille au Vert (dušený úhoř v bylinkové omáčce nebo dušené hovězí maso v pivu, cibuli a bylinkách).

Francouzi bez baget nepracují

  • Jak obědvají: denně (79 procent), občas (14,3 procenta), nikdy (6,7 procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (90 procent), limonády (21 procent), alkohol (sedm procent)
  • Co jedí nejčastěji: zeleninu, mléčné výrobky, hovězí maso, ryby
  • Co jedí nejméně: polévky, zeleninové saláty, těstoviny, rýži, brambory
  • Typické jídlo: ke snídani bageta nebo croissant, k obědu Boeuf Bourguignon (dušené hovězí maso na červeném víně s bylinkami, houbami, mrkví, cibulí), ratatouille (dušená zelenina) a quiche (slaný koláč plněný vším možným).

Italové těstoviny zapíjejí hlavně vodou

  • Jak obědvají: denně (81,4 procenta), občas (16,3 procenta), nikdy (2,3 procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (96 procent), limonády (8 procent), alkohol (3 procenta)
  • Co jedí nejčastěji: těstoviny, zeleninu, drůbež
  • Co jedí nejméně: mléčné produkty, polévky, vepřové maso
  • Typické jídlo: těstoviny na všechny způsoby, pizza, polévka brodetto (více druhů ryb, mušle, krevety a sépie), předkrm carpaccio (tenké plátky syrového hovězího masa ze svíčkové, pokapané citronem, olivovým olejem a čerstvě mletým pepřem, někdy se přidává strouhaný parmazán nebo lanýž)

Španělé rádi vepřové maso a víno

  • Jak obědvají: denně (82,7 procenta), občas (15,3 procenta), nikdy (dvě procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (89 procent), limonády (22 procent), alkohol – víno (16,4 procenta)
  • Co jedí nejčastěji: vepřové maso, zeleninu, ovoce
  • Co jedí nejméně: těstoviny, rýži, brambory, zeleninové saláty, polévky
  • Typické jídlo: paella (šafránové rizoto ve speciální pánvi, základem je maso, zelenina nebo mořské plody), gazpacho (studená polévka z rozmixovaných nebo pasírovaných rajčat a další zeleniny), tapas (menší předkrmy k vínu nebo pivu: olivy, obalované sépiové kousky, klobásky, nakládaná nebo grilovaná zelenina, ančovičky s kouskem chleba, masové kuličky, plody moře)

Švédové za stravenky dostanou nejvíce

  • Jak obědvají: denně (87,6 procenta), občas (11,7 procenta), nikdy (0,7 procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (89,5 procent), limonády (11 procent), alkohol (5,6 procenta)
  • Co jedí nejčastěji: zeleninu, drůbež, ryby, těstoviny
  • Co jedí nejméně: zeleninové saláty, ovoce, mléčné produkty, vepřové maso
  • Typické jídlo: masové kuličky s bramborem, brusinkovým želé a omáčkou, losos na všechny způsoby, specialitou švédského stolování je smorgasbord – bufet s nabídkou mnoha jídel: lososa, slanečků, vajec, klobás, krevet, paštik, pečiva, sýrů a ovoce

Češi jsou rekordmani v konzumaci drůbežího masa

  • Jak obědvají: denně (53,2 procenta), občas (40,7 procenta), nikdy (6,1 procenta)
  • Co pijí k obědu: vodu (64 procent), limonády (46 procent), alkohol – pivo (13,6 procenta)
  • Co nejčastěji jedí: drůbež, přílohy (těstoviny, rýže, brambory), zeleninové saláty, polévky
  • Co nejméně jedí: mléčné produkty, ovoce, hovězí maso
  • Typické jídlo: svíčková na smetaně s knedlíkem, omáčky k masu a knedlíkům (koprová, křenová, papriková nebo rajská), vepřová pečínka se zelím a knedlíkem, dršťková polévka

Jakou hodnotu stravenky od svého zaměstnavatele dostáváte?

celkem hlasů: 3248

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 30. června 2011. Anketa je uzavřena.

v hodnotě nad 70 korun
v hodnotě nad 70 korun 1483
v hodnotě do 50 korun
v hodnotě do 50 korun 608
v hodnotě do 60 korun
v hodnotě do 60 korun 588
v hodnotě do 70 korun
v hodnotě do 70 korun 569