Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kolik stojí oběd v „závodkách“ a jak se dá najíst za stravenku

Mezi zaměstnaneckými benefity se krčí mezi posledními. Dotovaná strava v závodní jídelně se podobně jako stravenky bere jako samozřejmost k platu. Přitom je o hodně výhodnější než stravenky. Za menu v „závodkách“ zaplatí lidé o polovinu méně než stravenkáři v restauracích.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Jitka pracuje jako asistentka na brněnské Masarykově univerzitě. Když chce ušetřit, dá si v menze dotovaný oběd. Má ale také možnost využít stravenku a jít se najíst do restaurací v okolí školy. „Zaměstnanec má nárok na jeden oběd denně, tedy zhruba 22krát v měsíci. Buď může využít stravenky, nebo zvýhodněnou stravu v menze. Může si to ale taky nakombinovat, například si vzít 10 stravenek po stokoruně a 12krát zajít na oběd do menzy,“ vysvětluje systém univerzitního stravování mluvčí Tereza Fojtová.

Jitka využívá obě alternativy. „Když se potřebuji rychle a levně najíst, jdu do menzy,“ říká asistentka, kterou ve školní jídelně vyjde maďarský guláš s těstovinou asi na 30 korun. „Když jsem mimo univerzitu, chci si zajít na pracovní oběd nebo jen tak s kamarádkou jdu jíst ven. Máme tu v okolí obrovský výběr – steakárny, vietnamskou nebo indickou kuchyni, vegetariánské restaurace. Oběd je ale dražší. Obvykle zaplatím stravenkou a ještě musím tak třicet až padesát korun přidat,“ říká asistentka Jitka.

Dva za cenu jednoho

Daňově optimální hodnota stravenky pro letošní rok je 131 korun. 55 procent její hodnoty – tedy 72 korun – hradí zaměstnavatel, zbytek pracovník. Podle poskytovatele stravenek Sodexo stojí průměrný oběd 127 korun.

„Když si spočítám, že na jednu stravenku dávám ze svého 40 korun, plus doplácím v restauraci, běžný oběd tady v centru mě vyjde na 60 korun denně, bez pití,“ říká Jakub Pospíšil, který pracuje nedaleko brněnského náměstí Svobody.

Za tu cenu si dá zaměstnanec pražské Fakultní nemocnice Motol v místní kantýně obědy hned dva. I s polévkou. Takzvané závodní stravování nabízí státní instituce, školy, nemocnice, ale i velké fabriky jako Siemens či ABB nebo třeba rodinné firmy do 30 zaměstnanců. 

Kolik stojí oběd v závodní jídelně

  • do 30 Kč 34,2 %
  • 31–50 Kč 23,3 %
  • 51–70 Kč: 9,2 %
  • 71–90 Kč: 12,5 %
  • 91–110 Kč: 13,3 %
  • 110–130 Kč 5,8 %
  • více než 131 Kč: 1,7 %

Zdroj: průzkum Sdružení pro zaměstnanecké stravování, červen 2020

Po celé zemi se v podnikových jídelnách stravuje 1,8 milionu zaměstnanců. „Více než třetina strávníků v závodních jídelnách za oběd zaplatí pod 30 korun. Do padesátikoruny se celé obědové menu vejde u plných osmapadesáti procent tuzemských zaměstnanců,“ říká Linda Nejezchlebová ze Sdružení pro zaměstnanecké stravování, které udělalo mezi strávníky v kantýnách průzkum.

Zatímco v restauraci si člověk vybere podle toho, na co má chuť, v podnikové jídelně se musí spokojit s menším výběrem. Přesto je podle průzkumu sedm z deseti lidí se stravou v závodkách spokojeno.

Ze 120 zaslaných jídelních lístků organizátoři průzkumu hodnotili i kvalitu nabídky. Vedle klasického menu nabízí velká část jídelen i lehké pokrmy, ne vždy je to ale pravidlem. „Máme jedno jídlo stejně jako děti. Někdy se vám kuchařky do chutí trefí, někdy ne. Ale máme jídelníček daný týden dopředu, tak si vyškrtám jídla, která nemusím, jako třeba buchtičky se šodó,“ říká učitelka Jana z Břeclavska.

Nabídky práce se zaměstnaneckými benefity na portálu jobDNES.cz

Jinde chystají hotovky i minutky, připravují polévky, dezerty a saláty. Například výrobce klimatizačního zařízení Daikin nabízí ve svém brněnském provozu kromě pěti jídel, salátový bar a v létě speciality z grilu. „Oběd složený z polévky, hlavního jídla a salátu dobře doplní energii na odpolední práci. Tříchodový oběd patří ke zdravému životnímu stylu,“ uvádí specialistka na výživu Kateřina Cajthamlová.

Stravenky se slevou

Po koronavirové odstávce restaurací „změkčil“ pravidla i největší poskytovatel stravenek Sodexo. Držitelům elektronických stravenek Gastro Pass Card, kteří v prvních dvou týdnech po znovuotevření zašli do restaurace na oběd, vraceli na účet pokaždé 10 korun. Za dva týdny si tak mohli strávníci „vydělat“ na velký oběd zdarma.

Do akce se zapojilo 19 065 lidí, kteří podpořili více než 3 500 restaurací. Více než snaha ušetřit však jedlíky motivovala snaha restauracím pomoci. Ještě na začátku roku se průměrná cena oběda pohybovala něco přes 120 korun. Během akce se zvedla na 170 korun. „Za vyššími útratami za oběd může být snaha lidí pomoct restauracím, ale také utrácet příspěvky na oběd, které nastřádali v době, kdy restaurace byly zavřené,“ vysvětluje Daniel Čapek, generální ředitel Sodexo Benefity.

  • Nejčtenější

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Spoření v eurech se v bankách vylepšilo. Víme, kdo má nejvyšší úrok

24. dubna 2024

Premium Mít doma v šuplíku eura nedává velký smysl. Zvlášť když jde o větší částku. A nedává ani smysl...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

Fenomén Koh-i-noor. Žlutá tužka z Budějovic píše svůj příběh už 135 let

20. dubna 2024

Nebýt Elisabeth Hardtmuthové, která už nechtěla prát manželovy košile ušmudlané od uhlu, Koh-i-noor...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vzdělání nestačí. O profesní kariéře často rozhodují měkké dovednosti

22. dubna 2024

Pracovní trh se dynamicky vyvíjí a neustále přináší nové výzvy. Zaměstnavatelé v dnešní době...

Chtěla ušetřit na elektřině. Za změnu dodavatele měla platit přes 30 tisíc

26. dubna 2024

Ceny energií se u jednotlivých obchodníků liší, mezi nejlevnějšími a nejdražšími produkty mohou být...

Cestovní kanceláře posilují. Proč dává zájezdům přednost stále více lidí?

26. dubna 2024

Premium Cestování do zahraničí loni poprvé překonalo úroveň před pandemií covidu, čísla se tak dostala na...

Češi stále proudí do IT rekvalifikací. Chtějí do stabilního oboru s vysokými platy

25. dubna 2024

Podle dat ČSÚ za 4. čtvrtletí 2023 byla v IT pracovních pozicích jedna z nejvyšších průměrných...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

25. dubna 2024

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...