Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ze zdravotní sestry královnou čokolády. Každý měsíc vyrobí tuny pralinek

aktualizováno 
Vyrábí čokoládové pralinky převážně z českých surovin. A má úspěch. Šest prodejen prosperuje a Petra Kovandová hodlá otevřít další. I s dalšími plány a sny rozhodně nezůstává při zemi. Do dvou let muzeum čokolády a marcipánu v Táboře a "pralinkárna" ve Vídni.

Petra Kovandová chce expandovat se svými pralinkárnami do Vídně. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Je jako proutek. Jak to dělá, když má kolem sebe stále tolik čokolády? Majitelka sítě prodejen Bon-Bon Petra Kovandová vyrobí v továrně nedaleko Tábora tuny pralinek měsíčně. Je jich spousta druhů a všechny vymýšlela sama.

Máte ráda čokoládu?
Jistěže mám, jinak bych svou práci  nemohla dělat. Nejím ji jenom pro své potěšení, ale i jako špionáž. U ostatních výrobků mě zajímá lesk, lom, jemnost, podíl kakaa, chuť náplně, zpracování, obal, je toho spoustu. Když jím čokoládu, pracuje mi hlavně mozek…

Jaká byla vaše cesta do světa bonbonů? Máte mezi předky cukráře?
Vůbec ne. Byla to náhoda. Jsem původně zdravotní sestra. Ale podnikání jsem měla v žilách, pořád jsem se snažila něco vymýšlet. Pak jsem se přestěhovala do Černovic u Tábora za svým manželem a tam byly zrovna na prodej velké potraviny – taková ta klasická "prameňácká" betonová budova.

Zúčastnila jsem se dražby a provozovnu vyhrála. Koupila jsem ji za milion korun, což byla naprosto neuvěřitelná částka. Peníze jsme neměli skoro žádné, takže jsem si půjčila od banky. Úvěr jsem si musela vzít i na zásoby. Nikdy nezapomenu na tehdejší úrokovou sazbu – 18,7 procenta.

To byl tedy velký risk...
Rozhodně. Proto říkám, že k tomu, aby člověk začal podnikat, potřebuje velké nadšení, ale i určitou dávku naivity. Jinak by do rizika nešel. Ve dvaceti letech jsem se ze dne na den stala podnikatelkou, která měla čtyři zaměstnance a obrovský úvěr. Teď mě to samu udivuje.

A jak to šlo?
Čtyři roky jsem musela provozovat potraviny, to bylo ve smlouvě. Byla to náročná léta, kamarádky si zařizovaly byty, nakupovaly hezké věci a já jsem jen splácela dluhy. Pak jsem začala přemýšlet nad tím, že máme v provozovně volné prostory a že je musíme využít. V té době mě zajímaly produkty zdravé výživy. Tak jsem si založila velkoobchod s tímto zbožím. Objela jsem pár výrobců, vytvořila katalog a vyrazila prodávat dalším obchodníkům. Zájem byl velký, živilo mě to osm let.

Pak jste vyměnila zdravou výživu za čokoládu?
Ještě ne. Musela jsem zavřít provozovnu s potravinami, převálcovaly mě velké obchodní řetězce. Také trh se zdravou výživou se začínal zaplňovat. Tušila jsem, že když nebudu nic vyrábět, mám mlhavou budoucnost. Využila jsem tehdy mezery na trhu – chybělo kandované ovoce a zdobení na dorty jako stříbrné perličky a čokoládová rýže.

Našla jsem si výrobce v Itálii, Německu, Polsku, dokonce i v Americe a začala jejich produkty ve velkém dovážet do Česka, tady balit a prodávat pod svou značkou. To dělám dodnes – vyrábím a dodávám do obchodních řetězců produkty pro domácí pečení.

Jak jste tehdy, když ještě nebyl běžný internet, získala kontakty na zahraniční výrobce?
To bylo dost zajímavé. Dojela jsem do velkoobchodů s cukrářskými výrobky, koupila si od nich zboží v krabicích a z těch jsem si opsala adresy. S kamarádem, který mluvil italsky, jsem obvolávala výrobce a domlouvala spolupráci.

Také jsem začala jezdit na potravinářské výstavy do zahraničí a hledala tam suroviny, které se tady nevyrábějí a o něž by byl v domácnostech zájem.

A už se blížíme k čokoládě.
Přesně. Na výstavách jsem viděla krásné a kvalitní pralinky, a protože jsme pracovali s polevami, byl už jen malý krůček k tomu, nakoupit pravou čokoládu. Když jsem se však začala o výrobu zajímat, zjistila jsem, že je to dost náročná práce.

Rok a půl jsem zvažovala, jestli do toho půjdu. Nakonec jsem si v Itálii nakoupila základ, takové čokoládové pecičky, pořídila temperovací stroje, formy a pustila se do práce.

Nedovedu si představit, že bych šla zítra vyrábět pralinky.
Nejprve jsem přečetla spoustu knížek, zhlédla řadu dokumentů a prošla školením přímo u odběratele čokolády. Pak jsem se na deset dnů zavřela doma a pořád jen míchala, ochutnávala a přidávala různé ingredience jako nějaký alchymista. Tady dám víc kávového likéru, tu přidám k tmavé čokoládě mentol nebo šampaňskou náplň, lískový ořech ladí s mléčnou čokoládou, sem se hodí vůně punče a jinam zase marcipán...

Jeden z nejoblíbenějších bonbonů – Rumová bomba – vznikl tak, že jsem namočila piškot do rumu, obalila ho marcipánem a potáhla ho čokoládou.

Kolik druhů jste vymyslela?
Dala jsem si tehdy za cíl, že pro  začátek připravím třicet druhů pralinek. Teď jich vyrábíme kolem stovky. Chtěla jsem se také odlišit od konkurence, která bere čokoládu z Belgie a zároveň si dováží předem připravené náplně. My si děláme všechno sami. A používáme kvalitní české ingredience a úplně běžné suroviny, jako jsou piškoty, máslo, smetana, rum.

Sledujete konkurenci?
Pořád. Musím být v obraze. Jezdím minimálně dvakrát ročně do zahraničí na výstavy i do různých "pralinkáren". Vždycky ochutnám jejich výrobky a sleduji, jak jsou pralinky velké, jak  výrazné mají náplně, jestli z bonbonů opadávají oříšky, čokoládové šupiny...

Ale i to, jak jsou vystavené, nasvětlené, označené, jak je vymyšlené chlazení, jak jsou zařízené obchody, jakou mají reklamu, prostě všechno.

Kolik teď máte prodejen a zaměstnanců?
Mám celkem šest prodejen, jednu v Táboře, ta je nejstarší, pak v Českém Krumlově, která mi dělá velkou radost, protože je na krásném místě a chodí do ní dost zákazníků, a čtyři v Praze. Ale mám ještě několik franšízingových obchodů, přičemž tři jsou na Slovensku. Pracuje pro mě už 45 zaměstnanců jak v továrně, tak v obchodech. Na prodej má velký vliv dobrá prodavačka. A je velmi těžké takovou najít. S lidmi je problém, takže mám vyloženě štěstí, když na nějakou milou a ochotnou prodavačku narazím.

Nikdy jste nelitovala, že jste začala podnikat?
Ne. Moje práce je pro mě vším, žiju jí, baví mě. Dovolenou spojuji s prací, večery trávím přemýšlením o práci. Každému, kdo o podnikání uvažuje, radím, ať do toho jde. Pokud stojí rozumem a nohama na zemi a má něco, co je nové a co ještě chybí na trhu, neměl by váhat. Může to zkusit v malém, pak se může posunout dát. Je to hezký pocit, když za vámi něco stojí. Proto jsem se také zapojila do projektu Život nápadům, v němž zkušené podnikatelky radí těm začínajícím.

Jaké jsou vaše plány do budoucna?
Chtěla bych otevřít pobočku v jihočeské Třeboni, možná v Telči, případně v dalších turisticky významných městech. Do dvou let bych také ráda založila muzeum čokolády a marcipánu v Táboře. To je jeden z mých velkých snů.

Tím druhým je mít "pralinkárnu" ve Vídni. Už na tom trochu pracuji, obhlížím terén. Konkurence se nebojím, vím totiž, že se nemusím vůbec stydět.




Nejčtenější

Odeslal 30 tisíc na chybný účet. Už dva roky čeká na vrácení

Ilustrační snímek

Možná už se vám někdy stalo, že jste se spletli v čísle účtu, kam jste poslali peníze. Možná jste měli štěstí, že šlo o...

Nechceme programátory tady, my jim práci přivezeme, říká manažer ajťáků

Lukáš Zrzavý

Sehnat nové zaměstnance jim prý nečiní velký problém. V době, kdy je trh práce vyčerpán a většina firem marně pátrá po...



PENÍZE 2038: Euro v Česku nebude a hotovost jen okrajově, míní experti

(Ilustrační snímek)

Když se řekne peníze, určitě si umíte spočítat, kolik jich máte, jak s nimi nakládáte a co pro vás znamenají. Ale...

Podnikáte? Zabezpečte osobní údaje. Poradíme, jak na GDPR

Ilustrační snímek

Nejen podnikatelé jsou v panice. Stejně tak třeba party místních hasičů, kluby aktivních důchodců či útulky pro psy se...

Nežeň se, do důchodu času dost. Jak se vyhnout zklamání z nové práce

Ilustrační snímek

Nastupujete do prvního zaměstnání, těšíte se na kolegy, pracovní náplň a vhod přijdou i peníze pravidelně na účtu....

Další z rubriky

Točí filmy, reklamy a má úspěch. Otevřený rozhovor s mladou režisérkou

Eva Toulová

Eva Toulová chtěla být výtvarnicí. Výtvarný talent prohlubovala studiem na Střední umělecké škole grafické v Jihlavě....

Novinka: jak si vyřídit ošetřovné a kolik peněz dostanete

Ilustrační snímek

Lidé, kteří se musí postarat o vážně nemocné příbuzné, budou mít na péči až tříměsíční placené volno. Novinku v zákoně...

Podnikáte? Zabezpečte osobní údaje. Poradíme, jak na GDPR

Ilustrační snímek

Nejen podnikatelé jsou v panice. Stejně tak třeba party místních hasičů, kluby aktivních důchodců či útulky pro psy se...

Peníze mají být na jednom místě, říká Aleš Michl

Peníze mají být na jednom místě, říká Aleš Michl

Kurzy.cz Zdroj: ČRO Radiožurnál | 20.4.2018 | 17:06 | Pořad: Dvacítka Radiožurnálu Jan MOLÁČEK, moderátor -------------------- Z...

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Sales Management Program

MetLife Europe Limited, pobočka pro Českou republiku
Praha

Najdete na iDNES.cz