Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zhodnocení mražených krémů a zmrzlin z hlediska výživového

  10:00aktualizováno  10:00
Mražené krémy a zmrzliny se konzumují především z důvodů senzorických, tj. pro jejich chuť, vůni, barvu a příjemné pocity při konzumaci zmrazeného pokrmu, zejména v horkých letních dnech. Mražené krémy a zmrzliny jsou však také zdrojem energie a některých živin, především sacharidů (cukru), tuku a v menší míře bílkovin, minerálních látek a vitaminů. Obsahují i některé další látky jako jsou stabilizátory, emulgátory, barviva, látky určené k aromatizaci aj.

Největší podíl sušiny výrobku tvoří obvykle cukr, který je pouhým zdrojem energie a jehož příjem by většina naší populace měla omezit, především z důvodů zvýšené tělesné hmotnosti a nepříznivých účinků na chrup.

Druhou významnou složkou sušiny je tuk. Dříve se k výrobě mražených krémů a zmrzlin používalo mléko nebo smetana a tudíž se jednalo pouze o mléčný tuk. V devadesátých letech minulého století se začal mléčný tuk v těchto výrobcích nahrazovat rostlinnými tuky. V současnosti se k výrobě mražených krémů a zmrzlin používají téměř výhradně rostlinné tuky. Z testovaných 10 výrobků bylo devět výrobků s rostlinným tukem a jeden výrobek nízkotučný, kde byl ve stopách mléčný tuk. Rostlinné tuky si většina spotřebitelů spojuje s pojmem zdravé tuky, zejména z hlediska prevence srdečně cévních onemocnění.

Mezi rostlinnými tuky jsou však i takové, pro které toto tvrzení neplatí. Je to například kokosový tuk, který se pro výrobu mražených krémů a zmrzlin v současnosti používá téměř vždy. Složení mastných kyselin všech testovaných výrobků s výjimkou nízkotučného výrobku potvrdilo použití kokosového tuku. Kokosový tuk obsahuje vysoké množství nasycených mastných kyselin (88-94 %), zejména kyseliny myristové, které působí nepříznivě na naše cévy a naopak velmi malé množství pozitivně působících kyselin monenových (5-9 %) a polenových (1-2 %). Předností kokosového tuku ve srovnání s tukem mléčným je to, že neobsahuje cholesterol.

Složení mastných kyselin mléčného tuku není také ideální (53-72 % nasycených mastných kyselin, 26-42 % monoenových mastných kyselin a 2-6 % kyselin polenových), ale přesto je o něco příznivější než tuk kokosový. Navíc mléčný tuk dodává výrobku příjemnou chuť a vůni.

Obsah tuku v testovaných výrobcích se pohyboval od 0,3 do 11,2 %, většinou byl kolem 8 %. Pokud zkonzumujeme jednu porci zmrzliny nemusíme si s příjmem tuku dělat starosti. Při konzumu většího množství, např. 300 g však zkonzumujeme cca 25 g tuku a toto množství již není vzhledem k doporučené denní dávce tuku (pro průměrného spotřebitele je cca 80 g) již zanedbatelné. Vyčerpáme ji totiž téměř z jedné třetiny (lidé, zejména ženy s menší fyzickou aktivitou a staří lidé ještě více). Výživová doporučení ještě rozlišují mezi tuky nasycenými a nenasycenými. Nasycených tuků bychom měli konzumovat méně něž jednu třetinu z doporučeného množství. Kokosový tuk patří mezi tuky nasycené, takže při konzumaci 300 g mraženého krému si vyčerpáme celou denní doporučenou dávku nasycených tuků.
Při konzumaci mražených krémů a zmrzlin bychom měli tedy mít na paměti, že všeho moc škodí. Větší množství by neměli konzumovat především lidé trpící nebo ohrožení srdečně cévními onemocněními a obezitou. 

Poznámka: Kokosový tuk je na světových trzích velmi levný. Dříve se téměř výlučně používal pro průmyslové účely, hlavně pro výrobu mýdla typu Helada, protože mýdlo z něho vyrobené má vzhledem k jeho složení mastných kyselin velkou a stálou pěnu.

 

Autor:


Hypotéční kalkulačka

let %
Vypočítat
Měsíční splátka Zjistit přesnější výpočet


Hlavní zprávy

Další z rubriky

S ohledem na masové rozšíření chytrých mobilních telefonů a rostoucí oblibu...
Znáte výhody smartbankingu? Otestujte svoje znalosti

Ty tam jsou doby, kdy jsme s každým příkazem k úhradě museli osobně do banky. Svůj účet dnes můžeme spravovat z pohodlí domova nebo i kdekoli na cestách, a to...  celý článek

Zaplacením faktury podnikatel uzavírá roční smlouvu. Ilustrační snímek
Vymysleli fintu, jak pro nepozornost inkasovat beztrestně tisíce

Obchodní nabídky nejrůznějšího druhu nacházíme ve firemní poště často. Ale pozor, existují firmy, jejichž obchodní nabídka vypadá jako faktura. A i když ji...  celý článek

Ilustrační snímek
Financování auta: srovnání nabídek a rady, jak usmlouvat nižší cenu

Než podepíšete smlouvu s prodejcem vozu, počítejte. Opravdu se to vyplatí. Rozdíl v konečné ceně může být podle zvolených podmínek až desítky tisíc korun.  celý článek

Další nabídka

Kurzy.cz

Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %
Volební preference STEM: ANO posiluje, podpora ČSSD spadla pod 10 %

Necelý týden před volbami dál posilují preference hnutí ANO. Raketový nárůst zaznamenala SPD. Rostou také Piráti. Naopa... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.